A teljes egészében magyar magántulajdonban lévő Alpha Holding árbevêtele tavaly meghaladta a 16 milliárd forintot. A társaság az 1912-ben alapított Phylaxia szellemi utódja, amely a GMP-előírások szerint gyárt állatgyógyászati készítményeket, amelyek jelenleg is 8 EU-országban rendelkeznek forgalombahozatali engedéllyel. A beruházás értéke csaknem egymilliárd forint.

Az Alpha-Vet 2010-ben vette meg a Phylaxia bábolnai gyárát, amelyet a válság ellenére sikerült felújítani - mondta Móré Attila, az Alpha Holding elnöke (képünkön). (Móré a Napi.hu kiadasában megjelenő A leggazdagabb 2014-es lista 53. helyén szerepel.) A holding akkor kétszáz, ma már csaknem 400 embert foglalkoztat 21 telephelyén. Balatonfűzfőn épít egy takarmánypremix üzemet. Az Alpha-Vet eredetileg kereskedőcégként indult, de fokozatosan magasabb hozzáadott értékű, a nemzetközi piacra is termelő vállalattá vált.

Orbán Viktor miniszterelnök sikertörténetnek nevezte az Alpha-Vet útját, kiemelve a cég egyetemi támogatását, innovációs munkáját. Kiemelte, hogy az Alpha-Vet a kapott állami, pályázati támogatás többszösét fizeti be az államkasszába adóként (csak tavaly másfél milliárdot).

Új besorolás és dereguláció kell

A magyar vállalati besorolások rendszerén túllépett az élet, mert 10 milliárdos árbevétel fölött már nagyvállalatnál minősül, kizárva ezzel sokféle támogatásból. Az ekkora magáncégek Európában másutt bőven beleférnek a támogatott kis- és középvállalati körbe. Ezen változtatunk kell, mert ilyen cégből kellene még néhány ezer Magyarországon - mondta a kormányfő.

Mindannyiunkat gyötört a kétely, hogy milyen jövő előtt áll az európai gazdaság. Vendéglátóimat is arra szeretném biztatni, hogy ne érjen végett Európában a horizontjuk, kezdjenek ők is keleti nyitásba. Azt szeretnénk, hogy 2018-ra Magyarország legyen az az ország, ahol a legmagasabb az ipar hozzájárulása a gazdasághoz - mondta a miniszterelnök.

Szavai szerint az önkormányzati választások után a hazai vállalkozói réteggel való konzultáció után hozzákezdenek a deregulációhoz, a bürokrácia csökkentéséhez. Az áfa-csalás sok milliárdos veszteséget okoz az orszszágnak, de különösen az adót fizető hazai vállalkozásoknak, ez ellen is fel kell lépnünk. Három választás után a következő három évben azért kell dolgoznunk, hogy Magyarország az EU versenyképes tagjává váljon - fogalmazott Orbán.