Megveheti az állami tulajdonban lévő, 92 kilométer hosszú magyar-szlovák gázvezetéket a Mol-hátterű FGSZ - írta a Népszava. Ez a cég üzemelteti a nagynyomású magyarországi gázvezeték-hálózat 98 százalékát, így a szlovák-magyar szakaszt birtokló Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) megvásárlásával 100 százalékra nőne ez az arány.

Az eladó a Belügyminisztérium, amely az állam nevében az MGT tulajdonosa. A napilap úgy tudja, hogy az FGSZ egyelőre sokallja a portékáért két közel 50 milliárd forintot. Az ügylet előzményei sok évre nyúlnak vissza. A szlovák-magyar vezeték ötletét még a Mol vetette fel 2010 előtt, majd letettek róla, mert a piackutatások alapján úgy tűnt, nem lenne igény egy ilyen csőkígyóra.

Jött Orbán

A hatalomba akkor visszatérő Orbán Viktor azonban látott fantáziát a magyar-szlovák összeköttetésben. Hírek szerint az akkor még vele jóban lévő Simicska Lajos nagyvállalkozóval egy, a Moltól független gázcsoportot akartak felépíteni. (Simicska 80 milliárd forint becsült vagyonnal a 11. a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 rangsorában.) Ezért az akkor Simicska befolyása alatt álló MVM-re bízták a feladatot.

Az EU azonban eltiltotta a vezeték birtoklásától az MVM-et, mert az állami energiaholding gázkereskedelmet is folytatott, és ezt a kettőt az uniós szabályok szerint el kell választani egymástól. Az EU már akkor azt ajánlotta, hogy a szakértő FGSZ-nek adják át a projektet, az Orbán-kormány azonban a BM-re bízta a szlovák-magyar gázvezetéket.

Átadás

A félkész létesítményt a miniszterelnök 2014-ben, a választások előtt látványosan átadta. Ezt követően a projekthez felvett hitelek törlesztését részben ráterhelték a nagyfogyasztókra, amit a BM-en keresztül adófizetői pénzzel is ki kellett egészíteni. Emellett a csöveket szállító OT Industrieszel milliárdos kártérítési viták vannak folyamatban.

Ehhez képest egyelőre kihasználatlan a vezeték, ám ha igazak a Népszava értesülései, akkor végre az üzemeltetéséhez értő FGSZ kezébe kerülhet. Hosszabb távon, ha az oroszok végleg kihagyják a gáztranzitból Ukrajnát, akkor az észak felől érkező gázimport fontos része lehet a szlovák-magyar gázvezeték.