A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) javaslatot készített a hazai könyvszakma rövid és hosszú távú problémáinak megoldására, s azt elküldi Orbán Viktor miniszterelnöknek - jelentette be Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke.

A szakmai szervezet vezetői január 30-án már tárgyaltak az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) kultúráért felelős államtitkársága képviselőivel, köztük Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkárral a könyvszakmában kialakult kritikus helyzetről, de javaslataikra azóta sem érkezett válasz - tette hozzá Kocsis.

Ez a legfontosabb a teendő

Jelenleg a legégetőbb probléma az Alexandra könyvesbolt-hálózat fizetésképtelenségét követően kialakult helyzet: hogy mi lesz a Rainbow Kft. által üzemeltetett 56 darab és a Matyi Dezsőhöz köthető négy Alexandra üzlettel, a boltok és az azokat ellátó nagykereskedő, a Matyi vezette Könyvbazár Kft. raktáraiban lévő 7-10 milliárd forint értékű árukészlettel, továbbá a Könyvbazár 3-3,5 milliárd forintra rúgó tartozásával, amely a kiadók, a nyomdák és közvetve a szerzők felé áll fenn - részletezte a szakember. (A fizetésképtelen helyzet annak nyomán alakult ki, hogy a kiadókkal szerződésben lévő Könyvbazárnak a könyveket a boltokban értékesítő Rainbow sem fizet, amelynek szintén hasonló összegű viszontkövetelése van a Könyvbazárral, Matyival és egy hozzá közel álló személlyel szemben.)

Az érintett mintegy 400 könyves beszállítónál ez igen súlyos, mintegy három milliárd forintos likviditási problémát vetít előre. Emiatt az MKKE ismét megerősíti a már felvetett indítványát, amely szerint javasolják a kormánynak, hogy a probléma megoldása érdekében éljen a Könyvbazár Kft. kötelezettségei felvásárlásának lehetőségével, amelyet semmilyen európai uniós normatíva nem tilt.

A szakmai szervezet szerint ez több cégen keresztül megvalósítható lenne, például a Magyar Követeléskezelő Zrt. bevonásával. Ez a megoldás lehetővé tenné, hogy a könyvszakmai műhelyek tovább működhessenek, továbbá megakadályozná egy leárazási hullám elindulását és sok munkahely megszűnését - írja javaslatában az MKKE.

Számlán pihen a kiadók pénze

A kiskereskedő Rainbow nem számolt el a januári és a februári forgalommal a nagykereskedő Könyvbazárral (amellyel szerződésben állnak a kiadók), így Kocsis szerint a pénz ott van a cégcsoport letéti számláit kezelő Pokó Diána ügyvédnél, s az MKKE javasolná az ügyészségnek, hogy nézzen rá a cégcsoport számláira is. Pokóról korábban Matyi Dezső is beszélt egy interjúban, valamint Stotz Gyula adószakértőről, akiket Matyi 2013-ban a csődközelbe került korábbi cége, a Pécsi Direkt Kft. válságmenedzselésébe bevont. (Az Alexandra-cégekkel kapcsolatos jogi és gazdasági helyzet tisztázása érdekében az MKKE korábban beadvánnyal fordult Ibolya Tibor fővárosi főügyészhez.)

Matyi nyilatkozata szerint a tanácsadók átverték; azok veszik át a cégét (Rainbow), akik válságmenedzselésre kaptak megbízást. A Pécsi Direkt felszámolásának elindulása előtt a társaság tevékenységeit (könyvkiadás, kis- és nagykereskedelem) külön új cégekbe szervezték át, a Pécsi Direkt pedig több mint 9 milliárdos tartozással bedőlt, a felszámolási eljárása 2015 márciusában indult el.

Jól jönne némi adókedvezmény

Az MKKE javasolja továbbá a kormánynak, terjesszék ki az eddig a színházak, a filmesek és a sportfejlesztések támogatására felhasználható társaságiadó-kedvezmény rendszert a könyvkiadásra is (amit a magyarországi cégek ajánlhatnak fel, cserébe adókedvezményt kapnak). Az MKKE azt javasolja, hogy a könyvkiadók az előző éves mérlegeikben szereplő árbevétel 20 százalékának, az írószervezetek pedig évi 20 millió forint erejéig fogadhassanak be tao-pénzeket.

Az iparűzési adó (ipa) ügyében is rendezést szeretne az MKKE. Rendkívüli mértékben súlyosbítja a könyvkiadók likviditási helyzetét, hogy konkrét törvényi előírás hiányában - mindössze egy állásfoglalás alapján - az önkormányzati adóhatóságok ellenőrzéseik során rendre kifogásolják a nyomdaköltség érvényesítését az ipa számításánál. Így a kiadó gyakorlatilag árbevétele után fizeti az ipát, miközben a folyamatban résztvevő nyomdák a papírköltséget, a könyvkereskedők a kiadóktól beszerzett áruk értékét figyelembe vehetik adóalap-csökkentő tételként - írja az MKKE.

A könyvkiadókat emiatt érintő adóhiányok, bírságok, többlet-adóbefizetések nagyságrendje a több százmillió forintot is meghaladja, hiszen a legjelentősebb előállítási költséget a nyomdáknak fizetett összegek adják - írja az MKKE. A könyvkiadói adóellenőrzések száma 2014-től ugrásszerűen megnőtt. Amennyiben ez az eljárás nem változik, kiadók sora jelenthet csődöt, és szüntetheti meg tevékenységét (az Osiris kiadó bejelentette, hogy az ipa és az Alexandra-nemfizetés miatt kénytelen lesz bezárni). Az utóbbi időszakban tizenhat kiadónál folyt vagy folyik jelenleg is ellenőrzés - hívja fel a figyelmet a könyves szakmai szervezet.

Más javaslatuk is van

Az MKKE továbbra is fenntartja az úgynevezett árkötöttségi törvényjavaslatát, amelynek lényege, hogy az újonnan megjelent könyveket egy évig ne lehessen kedvezményes áron árulni. Ezt az illetékes tárca több alkalommal is visszautasította - "nem aktuális" megjegyzéssel. Ez a szakmát védő megoldás Európa legjelentősebb piacain már működik - jegyzi meg az MKKE.

A szervezet javasolja továbbá a könyves állami támogatások megemelését. Jelenleg évenként a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül 700 millió forint áll rendelkezésre - amely magában foglalja a Márai-programot, a fordítástámogatást és az egyedi könyvek finanszírozását is.

Az MKKE javasolja továbbá, hogy az állam ismét támogassa a pedagógusok könyvvásárlásait. A pedagógusok kapjanak 100 ezer forint értékű könyvutalványt, vagy ilyen mértékű adókedvezményt. Ez a megoldás könnyebbséget jelenthet a tanároknak, és ösztönzőleg hatna a könyvszakmára, a szakkönyvek, ismeretterjesztő munkák, valamint a minőségi szépirodalom megjelentetésére is - írja javaslatában az MKKE.