A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezethez kirendelt felügyeleti biztosok megállapították, hogy az intézmény vagyona nem fedezi kötelezettségeit, ezért a jegybank kezdeményezése alapján a Fővárosi Törvényszék elrendelte az intézmény felszámolását.

Az ezt elrendelő bírósági végzés pénteken megjelent a Cégközlönyben, így az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 20 munkanapon belül - az adott betétes tényleges betétösszegétől függően - akár 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján - áll a közleményben.

A takarékszövetkezetnél meglévő likvid eszközöket a Takarékbank Zrt. vette át, és a likvid eszközök mértékéig, arányosan fizeti ki a betéteseket (a biztosított és a nem biztosított betéteket egyaránt) a szövetkezeti integrációs törvény alapján. A betéteseknek egyelőre semmit sem kell tenniük, a Takarékbank Zrt. és az OBA részletes tájékoztatást fog adni az ügyfeleknek. A takarékszövetkezet felszámolását a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felszámoló biztosa végzi majd el. A hitelezői és egyéb igényeket a felszámolás megindulása után a felszámoló biztosnál lehet majd bejelenteni.

Augusztus végére lezárul a kártalanítás

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) is megerősítette, hogy elindítja és 20 munkanapon belül, legkésőbb augusztus 25-ig befejezi az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 30 ezer betétesének a kártalanítását, miután a takarékszövetkezet felszámolásáról szóló végzés pénteken megjelent a Cégközlönyben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) július 4-én vonta vissza az orgoványi központú takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, akik a takarékszövetkezet helyzetének felmérése után tettek javaslatot a felszámolásra.

Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója közölte: a betéteseknek a kártalanítás kapcsán nincsen teendőjük, az OBA a takarékszövetkezeti adatok alapján postai úton értesíti őket a nekik járó kártalanítási összegről és a kártalanítás folyamatáról. 100 ezer forintig terjedő követelések esetében a postai kézbesítő házhoz viszi a pénzt, e fölött pedig vagy a levélben meghatározott postákon vagy pedig a kijelölt takarékszövetkezeti fiókban lehet a pénzt felvenni, vagy arról rendelkezni.

Három csatornán érkezhet a pénz

Magánszemélyek esetében az OBA a minél gyorsabb kártalanítás érdekében a betétesek számára három csatornán keresztül juttatja el a pénzt:

  • 100 ezer forintig a postai kézbesítő házhoz viszi a pénzt.
  • 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják a betétesek felvenni az őket megillető összeget.
  • 2,5 millió forint felett az OBA által küldött levélben lesz megnevezve az a takarékszövetkezeti fiók, ahol az ügyfél rendelkezhet majd az őt megillető kártalanításról - ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.

Jogi személyek esetében az OBA összeghatártól függetlenül postai úton fog értesítést küldeni, hogy mely takarékszövetkezeti fiókot felkeresve férhetnek hozzá a követelésükhöz.

Az OBA a holnapján részletes hirdetményt tesz közzé a kártalanításról. A hirdetmény ezen kívül a Magyar Nemzet, a Népszabadság és a Petőfi Népe napilapokban lesz látható, továbbá az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet fiókjaiban lesz kifüggesztve. Az érdeklődők éjjel-nappal hívhatják az OBA ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.