Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen 20 milliárd forint fejlesztési hitelt vesz fel a fővárosi önkormányzat az OTP Bank Nyrt.-től. A hitelfelvételre tavaly karácsony előtt - az idei fővárosi költségvetés elfogadása előtt - írt ki Budapest önkormányzata közbeszerzést hat részben: három 5 milliárdos, egy 3 milliárdos és két egymilliárdos hitelkeret biztosítására - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED).

Az OTP Bank pályázott egyedüliként minden részre, két 5 milliárdos hitelre nem is jelentkezett más pénzintézet, míg a harmadik ötmilliárdos kölcsönre az Erste Bank Hungary Zrt. tett még ajánlatot. A kisebb összegű hitelek folyósítására pedig a K&H Bank Zrt. nyújtott be ajánlatot az OTP mellett. A főváros végül mindegyik részben az OTP-t hirdette ki győztesnek április végén. A 20 milliárdos hitelfelvétel költsége a kamattal együtt nettó 6,6 milliárd forintba kerül az önkormányzatnak.

A kormány jóváhagyása is kell

A főváros június 5-én már aláírta a hitelszerződéseket, azonban a hatályba lépésükhöz - Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011-es törvény alapján - a kormány hozzájárulása szükséges.

A fővárosi közgyűlés februárban fogadta a költségvetési bevételeket összesen 246,7 milliárd forintban állapította meg, a költségvetési kiadásoknál pedig 316,5 milliárd forinttal kalkulált. Mivel törvényben szabályozzák, hogy hiány nem tervezhető, az önkormányzat a bevételi főösszeghez 49,7 milliárd forint maradványt vesz igénybe, illetve megszüntet betétet, továbbá 20 milliárdos hitelt vesz fel - írta az idei fővárosi költségvetés elfogadásakor az MTI.

Hitelszerződés-adatok (forrás: TED)

  • Rendelkezésre tartási időszak: a hitelszerződés aláírásának napjától számított legalább 6 hónap, legfeljebb 48 hónap
  • Türelmi idő: a hitelszerződés aláírásának napjától számított legalább 1 év, legfeljebb 5 év
  • Futamidő: a hitelszerződés aláírásának napjától számított legalább 1 év, legfeljebb 25 év
  • Törlesztés: az 5 éves futamidőt meghaladó hitelkeretek alapján fennálló tőketartozások negyedévente egyenlő összegben esedékesek, ennél rövidebb futamidő esetében a hitelkeretek lejáratkor egy összegben esedékesek
  • Kamatláb: változó kamatláb, amely a referencia kamat és a kamatfelár együttes összege
  • Rendelkezésre tartási jutalék: nem haladhatja meg a kamatfelár 30 százalékát
  • Egyéb díj (folyósítási jutalék, egyszeri díj): nem számolható fel
  • Kamatperiódus: naptári negyedév