Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. eddigi, 6,5 milliárd forintos törzstőkéjét 5,5 milliárd forinttal leszállítja. Erről határozott néhány hete a közvetlen tulajdonos, az Amszterdamban bejegyzett Golden Arches European Holdings B.V. - írta a lap.

A McDonald's a tőkekivonást nem kommentálta a Világgazdaságnak. Azt viszont cáfolta, hogy a lépés azt jelenti, hogy csökkentik az aktivitásukat Magyarországon, esetleg máshová csoportosítják át az erőforrásaikat. A válasz szerint a gyorsétteremlánc magyarországi hálózata tovább növekedett és "újabb eredményes évet zárt 2016-ban". A cég a "jövőben tervezett hosszú távú befektetéseket", a hazai jelenlét erősítését, bővítését említette.

A cég 2015-ben az előző fél évtized legnagyobb árbevételéről és nyereségéről adott számot. Az abban az évben 90 - benne 48 franchise - étteremből álló hálózat több mint 23 milliárd forintos forgalmat produkált, és 692 millió forint adózott eredményt ért el. A tulajdonos 880 milliós osztalékot fizetett ki magának (az adózott eredményen felül 188 milliót az eredménytartalék terhére).

A gyorsétteremlánc a nagy foglalkoztatók közé tartozott az akkori, csaknem 1300 fős dolgozói létszámmal. Viszont nem sorolható a legnagyobb adózók közé: az egyéb ráfordítások között, költségvetési adók címén alig 60 millió, az önkormányzati adók soron 239 millió forint szerepel. Ez együtt nem sokkal több, mint a selejtre elszámolt 254 millió forint költség - olvasható a napilapban.