Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pert indított a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a Saxo Bank ellen, hogy visszaszerezze azokat az értékpapírokat és pénzeket, amelyeket a tavaly március óta felszámolás alatt álló Buda-Cash Brókerház (BC) ügyfelei helyeztek el a dán pénzintézetnél - erősítette meg a lap érdeklődésére a PSFN a piaci híreket.

A bent ragadt mintegy kétszáz fajta értékpapír, valamint a készpénz értéke a napilap szerint együttesen mintegy 12 milliárd forintra rúghat, ezt azonban a felszámoló nem kommentálta.

A Saxo arra hivatkozik, hogy a magas kockázatú, tőkeáttételes (vagyis a befektető saját tőkéjét akár többszörösen meghaladó értékű) devizaügyleteket kötött ügyfeleknek jelentős tartozásuk halmozódott fel amiatt, hogy a svájci jegybank 2015. január 15-én eltörölte a frank euróval szembeni árfolyamgátját. A frank annyira megerősödött, hogy a befektetők pénze már nem fedezte a pozícióikat. E tartozások fejében tartja vissza a dán pénzintézet a nála lévő eszközöket mindaddig, amíg a követeléseit meg nem kapja - közölte a PSFN. (A dánok hazájuk törvényére hivatkozva még azt sem tudták sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy a Buda-Cash az ügyfelük lenne.)

A perben muníciót szolgáltathat, hogy a dán pénzügyi felügyelet a frankelszállás kapcsán két témakörben is elmarasztalta a Saxót: egyrészt megsértette a befektetővédelmi szabályokat azzal, hogy azt hirdette, az általa biztosított likviditás megvédi az ügyfeleket attól, hogy olyan helyzetbe kerüljenek, amikor nem tudják zárni a devizapozíciójukat. Emellett nem tájékoztatta megfelelően és időben az ügyfeleket arról, hogy a veszteségmegállító (angolul: stop-loss) megbízások nem teljesülnek.