Hosszúra nyúlt a bank idei közgyűlése, amely a portál információi szerint már a múlt hét első felében kezdődött, még május 30-án, pénteken is gyűrték egymást a részvényesek, majd június másodikán zárták le az összes napirendi pontot. Május 31-ig le kellett adni a 2013-as évi gazdálkodásról a beszámolót és mérleget, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nyilvánosan elérhető adatbázisában viszont csak június 3-án kedden reggel jelent meg a tavalyi évről szóló beszámoló. A dokumentum szerint a Széchenyi Banknál tavaly 2 milliárd forint veszteség keletkezett. Ez a Széchenyi Bank esetében nagyon komoly összeg, a bank 6,1 milliárdos jegyzett tőkéjének 30 százaléka.

A bank lízingrészlege sem tündököl. A lízingügyeket a bank honlapja szerint a Florénus Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. végzi. A cég vesztesége a tavalyi évről szóló beszámoló szerint hatalmasra nőtt, és a saját tőke már csak nagyjából 40 százaléka a 140 milliós jegyzett tőkének.

A portál úgy tudja, a banknál korábban a realitásokkal kevéssé számoló, jelentős mértékű expanziót vizionáló üzleti tervet készítettek. A terjeszkedéshez 100 milliárd forintra számítottak az államtól, és a tervek része volt az is, hogy a Gránit Bankkal közösen megveszik a Raiffeisen Bankot.

Állítólag a könyvvizsgáló már tavaly komoly problémákat talált a bank könyveiben, és a rossz gazdálkodás miatt tavaly decemberben belső vizsgálat is zajlott a pénzintézetben. A problémák miatt az auditor céget végül le kellett cserélni, egy forrás szerint azért, mert nem volt hajlandó tovább együttműködni.

A leggazdagabbak között

Töröcskei István a Napi.hu kiadásában megjelent A 100 leggazdagabb című kiadvány szerint a 45. legvagyonosabb magyar, 14,2 milliárd forint becsült vagyonnal. A 64 éves bankár több bank - így az Ingatlanbank és Magyar Hitelbank - vezetésében is részt vett. Jelenleg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. első embere.

Pályája elején az MNB-ben hosszú időt töltött, majd a rendszerváltást követően több pénzintézet felső vezetésében foglalt helyet. Saját brókercéget is alapított. Az Equilor Befektetési Zrt.-ben levő részesedését 2007-ben értékesítette. Széchenyi Bank néven működik az általa alapított pénzintézet. Az Equiloron és az Pro-Aurum cégen keresztül szerzett részesedést a médiában: a portfolió része a Lánchíd Rádió és a Hír TV.

Tavaly rossz hír volt számára, hogy csődbe ment a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet, amelynek Töröcskei volt az egyik tulajdonosa.

Töröcskei különféle mezőgazdasági érdekeltségeit az ügyvéd testvérével közösen birtokolt T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. fogja össze. Az első Orbán-kormány idején szerzett tulajdonrészt a privatizált egykori Gödöllői Tangazdaságban. A család mindezek ellenére inkább a Balaton-felvidékhez kötődik: Dörgicse környékén jelentős földterülettel és szőlővel rendelkeznek.

A portál információi szerint az MNB is átfogó bankfelügyeleti vizsgálatot indított a banknál. Erről tanúskodik a bank egy cégbíróságra benyújtott kérelme is, amelyben az MNB vizsgálatáról azt írják, hogy "több hónapot vett igénybe, és előre nem várt erőforrásokat kötött le".

A mostani könyvvizsgálói jelentés is a problémák létezéséről tanúskodik. A dokumentumban az áll, hogy a veszteségek csökkentésére Töröcskei cége már nyújtott egy pótlólagos biztosítékot május 15-től. Emellett a könyvvizsgáló felhívja a figyelmet arra is, hogy a bank működési veszteségei a tavalyi tőkeemelések (ezen az állam 3 milliárdos tőkeemelését kell érteni) ellenére tőkevesztést eredményeztek, és a bank tavaly év végén nem felelt meg a törvényben előírt tőkekövetelményeknek. Az auditor kitér arra is, hogy a korábbi könyvvizsgáló a 2012-es év zárásával kapcsolatban is azt állapította meg, hogy a bank saját tőkéje, szavatoló tőkéje és tőkemegfelelési mutatója nem érte el a törvényben meghatározott minimális szintet.

A veszteségek miatt a bank közgyűlése hétfőn két jelentős tőkeemelésről döntött. A két tőkeemelés összesen több mint 9 milliárd forint, és új részvények kibocsátásával hajtják végre. A pénzt a Töröcskei érdekeltségébe tartozó többségi tulajdonosnak, a T & T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt.-nek kell megfizetnie. Első körben legkésőbb június 30-ig 2,95 milliárd forintot kell betennie a bankba. Második körben további 6,1 milliárd forinttal emelik meg a bank tőkéjét, amit Töröcskei cégének augusztus 1-jéig kell befizetnie.

A Széchenyi Bank mérlegadatai (millió forint)
Megnevezés20122013
Nettó árbevétel519,51190,4
Üzemi eredmény-1349,5-2092,7
Adózás előtti eredmény-1207,5-1997,2
Mérleg szerinti eredmény-1211,3-2004,7
Forrás: e-beszamolo.kim.gov.hu