Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Év végig várhatóan 150 ezer utast indít és fogad a debreceni reptér - mondta Herdon István a Debreceni Nemzetközi Reptér vezérigazgatója a Napi.hu-nak azután, hogy a százezredik utast köszöntötték ma a reptéren. A hajdúsági város egyre jelentősebb légibázissá válik, ma este első alkalommal száll le orosz charterjárat a reptéren. Az UTair  gép fedélzetén hatvan fogyatákos gyermek utazik szüleivel -  a hajduszoboszlói  InHotel elnevezésű hárocsillagos gyógyhotelben kapnak speciális kezelést. (Értesüléseink szerint az év végéig  három hetente száll le orosz charter Debrecenben hajduszoboszlói gyermekutasokkal.)

Az idei főszezonban öt charter és egy menetrend szerinti járat közlekedett Debrecenbe. A legjelentősebb forgalmat eddig a WizzAir bonyolította le: a 100 ezer utasból 83 ezren a magyar fapados járatait vették igénybe.  (A magyar kötődésű WizzAir napi járatot üzemeltet Debrecen és London Luton között.) A 16 ezer charter utas a Bulgarian Air Charter, a Travel Service, a Freebird, a Germania és a tunéziai Nouvelair szolgáltatásait vette igénybe. (A ma délután érkező orosz chartergép hajduszoboszlói gyógykezelésre hoz gyermekeket.)

A reptér adatai szerint egyre jelentősebb a magángépek fogalma is. Idén eddig ezer utas érkezett ilyen kisgépekkel, ami azt jelenti, hogy 3-400 repülő landolt a debreceni betonon. A reptér fejlesztésében fontos mérföldkő lesz a jövő tavasszal beinduló képzési központ - mondta Herdon István -, mert az új épület mellett gyakorló gépek is érkeznek,  és így debrecen a pilótaképzés új központja lehet.