Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sztrájkbizottságot alakított a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), hogy a készülődő munkabeszüntetéssel jelezze, súlyos gondok vannak a cégnél, ám ezt a menedzsment egyszerűen nem hajlandó meghallani, holott az EKSZ többször is jelezte - nyilatkozta Nemes Gábor EKSZ-elnök. A szakszervezetnél most az verte ki a biztosítékot, hogy a cégvezetés a tulajdonos mögé bújva még mindig nem tett béremelési ajánlatot, s úgy tűnik, hogy nem is akar - írja a szervezet közleményében.

Hiány van műszaki szakemberekből

A sztrájkkészültségnek azonban nemcsak ez, hanem az eddig felhalmozódott probléma összessége az oka, főként azért, mert a cégvezetés még csak kísérletet sem tesz arra, hogy komolyan vegye a szakszervezet jelzéseit, s megpróbálja orvosolni a gondokat. A szakszervezet szerint esetenként felmerül a gyanú, hogy az egészségre és a biztonságra veszélyes körülmények között dolgoztatják az embereket, időnként túlhajszoltan is.

Az EKSZ többször jelezte a szabálytalanságokkal kapcsolatos aggályát, és szóvá tette azt is, hogy nincs annyi karbantartói, műszaki területen dolgozó ember, hogy betarthassák az előírásokat. Az elnök vérlázítónak és felelőtlenségnek tartja, hogy éppen ebben a helyzetben készül karbantartókat elbocsátani a cég vezérigazgatója, meg sem hallva a szakszervezet vészjeleit.

Csatlakoznak a pedagógustüntetéshez is

Betelt a pohár - jelentette ki az elnök -, s mivel a szakszervezet úgy látja, ezzel a cégvezetéssel nem lehet a tárgyalóasztalnál szót érteni, az EKSZ megkezdte a sztrájk előkészületeit, külső szövetségeseket keresett és talált is a harcához. Az alapprobléma ugyanis sok ágazatban, sőt mondhatnánk "rendszerszinten" azonos, ezért többen összefogva erősítik majd egymást. A közlekedésiek a pedagógusok miskolci tüntetésén is ott voltak, s hangsúlyosan jelen lesznek a február 13-ára meghirdetett központi demonstrációjukon is, mert úgy vélik, csak így, ágazatoktól független nagy összefogással lehet eredményeket elérni.

A szakszervezeti szövetség is tüntet a tanárokkal

A szombati, Kossuth-téri pedagógustüntetésre készül a legtöbb munkavállalót képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) is, a tagszervezetei és azon belül az egyes tagok. A MaSzSz alelnöke, Székely Tamás fontosnak tartja nyilvánosságra hozni, hogy a konföderáció nemcsak szolidáris a pedagógusokkal, de ki is áll mellettük, azonosul a céljaikkal. Az alelnök mozgósítja az egyes ágazatok és a tagszervezetek képviselőit, hogy minél népesebb delegációval érkezzenek a szombati, központi pedagógus demonstrációra.

Székely úgy véli, minden ágazatban vannak közös problémák, ha más nem, akkor az alacsony bérek, a dolgozók túlhajszolása vagy éppen a munkavállalói jogok semmibevétele miatt, ezért a pedagógusok tüntetését mindenki a saját ügyének is tekintheti. Legyen ez alkalom arra is, hogy kiderüljön végre, mire képesek a magyar érdekvédelmi szervezetek, például ez a két és fél évvel ezelőtt alakult legnagyobb tömörülés is - indítványozta az alelnök.

Nemesék tervezett akcióját egyébként a tervek és a jelenlegi állás szerint a szintén nulla százalékos béremelési ajánlatot kapott egyéb közlekedési ágazatok megmozdulása is erősítheti, s egymást kiegészítve akár országossá nőheti ki magát egy rendhagyó megmozdulássorozat.

Sztrájkolni fogunk, bár egyáltalán nem úgy, ahogy arra a cégvezetés ilyen helyzetben általában számít sőt, ezzel az akcióval - amelynek a részleteit később hozza nyilvánosságra a szakszervezet - még az utasoknak sem a haragját, hanem sokkal inkább a szimpátiáját fogjuk kivívni - jelentette ki az elnök.

Az EKSZ a sztrájkbizottság megalakításáról levélben értesítette a BKV vezérigazgatóját - olvasható a közleményben.