Amennyiben a Vasutasnapig, július 9-éig sem kezdődik érdemi egyeztetés a már többször jelzett problémákról, a szakszervezet országos akciósorozattal fogja tárgyalóasztalhoz kényszeríteni a döntéshozókat - erről szombati ülésén döntött a VSZ kongresszusa.

A szakszervezet tavaly, szintén a Vasutasnapra időzítve pontokba szedte a súlyos problémákat - alacsony bérek, kritikus létszámhiány, áldatlan munkakörülmények, indokolatlanul szigorú és rossz vizsgáztatási rendszer, az életpálya modell hiánya, stb. -, s kiáltványban követelte a MÁV-csoport vezetésétől az áldatlan állapotok megszüntetését, a szakma becsületének a visszaállítását. A kiáltvány megfogalmazása óta eltelt tíz hónapban azonban érdemben semmi nem változott, még csak komolynak nevezhető tárgyalás sem kezdődött el a többször jelzett problémákról - írta közleményben a VSZ.

Nem kezdődött el az alacsony vasutas-bérek felzárkóztatása, egyre súlyosabb a létszámhiány - már a mérnökök is menekülnek a süllyedő hajóról -, változatlanul hiányzik az erkölcsi megbecsülés, s továbbra sincs jele annak, hogy a cégvezetés bármiféle erőfeszítést tenne a szakma régi becsületének a visszaállítására - sorolja a gondokat Meleg János, a VSZ elnöke.

Az erre az évre kötött bérmegállapodásban foglaltakat sem tartotta be a MÁV, így az ígéretek ellenére sem tárgyalhattak a középtávú megállapodásról, a kollektív szerződés átfogó módosításáról és az életpályamodell kialakításáról sem. Pedig ez utóbbira éppen most a legkedvezőbb a helyzet, hiszen a vállalatcsoport 39 milliárd forintos eredménnyel zárta a tavalyi üzleti évet - mondta az elnök.

Vészesen fogy a vasutasok türelme - szögezi le a VSZ elnöke, hangsúlyozva: ez az utolsó pillanat, hogy elkezdődjenek az érdemi egyeztetések és belátható időn belül elkészüljön egy megvalósítható kibontakozási program. A szakszervezet ultimátumot ad a cégvezetésnek: amennyiben a július 9-ei vasutasnapig sem lesz komoly elmozdulás a jelenlegi mélypontról, országos vasutas-akciósorozattal fogják tárgyalóasztalhoz kényszeríteni a menedzsmentet. Erre a szakszervezet tegnapi kongresszusa is felhatalmazást adott - jelentette be az elnök.