Délelőtt 10 órakor kezdődött Nádudvaron a KITE Mezőgazdasági Zrt.26 százalékával rendelkező KITE Egyesülés Kft. taggyűlése. A zrt. többségét megvásárolni kívánó péti Nitrogénművek Zrt. - amint arról beszámoltunk - a részvények 52 százalékát képviselő menedzsmentnek és dolgozóknak a névérték 18-szorosát, a kft.-nek 10,5-szeresét kínálta. (A KITE Zrt. jegyzett tőkéje, 1,5, saját tőkéje 27 milliárd forint.)

Ma váratlanul ellenajánlat érkezett: Guba Sándor, a KITE régi dolgozója a kft. felügyelő bizottságának tagja bejelentette, hogy a kft. valamennyi részvényét kész megvásárolni a névérték 20,5-szereséért. Ennek alátámasztására bemutatott egy 9 milliárd forintos banki igazolást is. A 28 éve a cégnél dolgozó, jelenleg dél-dunántúli regionális igazgatóként működő Guba kérdésre válaszolva elmondta, hogy hitelt kapott, továbbá kijelentette, hogy a részvények 100 százalékát kívánja megvenni, vagyis a KITE-ért csaknem 31 milliárd forintot fizetne, amivel a 2012 év végi saját tőkét és az idénre várt eredményt is fedezné.

A taggyűlés elfogadta az ajánlatot azt kérve Gubától, hogy három napon belül tegyen írásos vételi ajánlatot is. Ezt követően vélhetően már októberben realizálódhat az ügylet, és november végéig még a kisrészvényesek is pénzükhöz juthatnak. Lényeges, hogy ennek az ügyletnek nincs GVH-jóváhagyási kötelezettsége, hiszen magánszemély a vevő.

Megfigyelők szerint Guba mögött a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor által irányított OTP állhat, amely a Nitrogénművekkel szemben a KITE Zrt. valamennyi részvényét megszerezné, a jelek szerint a akár a saját tőkét meghaladó árfolyamon is. (Érdekesség, hogy Csányi agrárérdekeltségei épp a Dél-Dunántúlon igen aktívak.) A hitelt szintén az OTP nyújthatta, továbbá szinte bizonyosra vehető, hogy a bank és a KITE között vagy tulajdonosi, vagy más szoros üzleti kapcsolat jön létre.

A 100 leggazdagabb 2013-as listáját Csányi Sándor vezeti 135 milliárd forintos vagyonnal, a második helyen Bige László áll 130 milliárddal.

Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa nemrégiben úgy nyilatkozott a Napi.hu-nak, hogy a kérdés eldőlt, a cégcsoport többségi részvénycsomagjára szóló ajánlatot elfogadták, a szerződést aláírták, a vételárat pedig letétbe helyezték, a Gazdasági Versenyhivatal engedélye után birtokba lépnek.

Amint arról beszámoltunk, a Nitrogénművek-OTP küzdelem további pikantériája az, hogy a két milliárdos üzletember már korábban összeakasztotta a "bajszát". Csányi Sándor, az OTP első embere és Bige László között éppen a Nitrogénművek kapcsán pattant ki feszültség, aminek oka az volt, hogy a vegyipari céget korábban finanszírozó OTP felmondta a hitelszerződéseket.