Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bő két hónappal az eredményhirdetést követően az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közzétette az 1750 darabos járműbeszerzésének szerződéses árait. A rendőrség közbeszerzési tájékoztatója szerint a nyertes autóforgalmazókkal, az Opel Southeast Europe Kft. és a Schiller Autóház Kft. konzorciumával, valamint a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft.-vel összesen - áfa nélkül - 5,137 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a járművek szállítására.

Az Opel-kereskedőktől 1250 darab, 115 lóerős, 1.6-os motorú Opel Astra Classic autókat vásárolnak nettó 3,957 milliárd forintért, a rendőrségi jelekkel felszerelve, felmatricázva, járőrautóvá alakítva. Egy járműért így nettó 3,165 millió forintot fizetnek. A Porsche Hungaria 500 bűnügyi ügyintézői kategóriában szállíthat 105 lóerős, 1.2-es motorú Skoda Fabia típusú gépkocsikat, nettó 1,179 milliárd forintért. A Skodákért így egyenként nettó 2,359 millió forintot fizet az ORFK.

Az augusztus közepén meghirdetett gyorsított, tárgyalásos közbeszerzési eljáráson nagy volt a tumultus, ugyanis a két járműkategóriában hét, illetve nyolc kereskedő tett önállóan vagy közösen ajánlatot. A járőrautók és a bűnügyi ügyintézői autók szállítására is pályázott a két Opel-forgalmazó és a Porsche Hungaria mellett a Petrányi Autó Kft., a Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft., a Citroen Hungaria Kft., az Auto-Fort Kft. és a Duna-Autó Zrt., míg az 500 darabos bűnügyi ügyintézői autókra ajánlatot tett még - az előbbi cégeken kívül - a Wallis Kerepesi Kft. is. Az eljárás eredményéről szeptember 28-án döntött az ORFK - derül ki a szervezet közbeszerzési tájékoztatójából.

A tender kiírásakor még azt tervezték, hogy a nyertes importőrök már októbertől elkezdhetik az új autók leszállítását. (A felhívás szerint az autók nagy részét - az 500 bűnügyi ügyintézői autót és a járőr kocsikból 750 darabot - december 31-ig kellene leszállítaniuk a forgalmazóknak, a fennmaradó 500-at pedig 2013. március végéig.) A vezess.hu információ szerint az első Opeleket november közepén kezdték el Bochumból Magyarországra szállítani, vonaton (a fehér, még matrica nélküli autókról itt nézhet képeket), az ünnepélyes átadásukra azonban még december 21-ig várni kell. Az új rendőrautók a korábbi, bérelt Ford Focusokat cserélik le.

Az ORFK tavaly decemberben még - a korábbi járműbeszerzéseihez hasonlóan - flottabérletben képzelte el autóparkja frissítését. Az összesen 3107 jármű flottakezelésére és bérletére szóló közbeszerzés ajánlati felhívását azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság idén áprilisban megsemmisítette, mert annak egyes pontjai diszkriminatívak voltak, kizárt volna bizonyos járműtípusokat a versenyből. Az újabb pályázati fordulóban pedig a végleges ajánlattételt megelőzően minden ajánlattevő visszavonta az ajánlatát. Vélhetően ekkor már a rendőrség sem bérleti konstrukcióban gondolkodott.

Az új, 2012. augusztusában kiírt gyorsított autóbeszerzést már rendkívüli sürgősséggel indokolta az ORFK, más eljárási határidőkkel lebonyolított tender esetén ugyanis "átmeneti gépjárműhiány alakulhatna ki, Magyarország közbiztonsága kerülne veszélybe".