Pakson és a szomszédos országokban is közmeghallgatások lesznek a paksi atomerőmű-beruházással összefüggésben - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A környezetvédelmi szakhatósági engedélyek beszerzése érdekében május 7-én Pakson tartanak fórumot, az első nemzetközi közmeghallgatás pedig Kijevben lesz. Megjegyezte: eddig 41 Bács-Kiskun és Tolna megyei településen jártak, az ott élők elsöprő többsége támogatta a paksi kapacitásfenntartást. Bejelentette továbbá: a kormány tervei között szerepel egy új híd építése a Dunán, hogy a Bács-Kiskun megyeiek átmehessenek dolgozni az erőműhöz.

A miniszter szavai szerint megkezdték a hazai vállalkozások felkészítését, hogy minél többen be tudjanak kapcsolódni a 12 milliárd eurós beruházásba, s a forrás legalább 40 százaléka - 1500 milliárd forint - magyar cégekhez kerüljön. Elmondta azt is, hogy az orosz fél múlt héten elkezdte az előkészítő munkálatokat, április 25-én megkezdődtek a helyszíni földtani munkák, amelyek 2016 augusztusában fejeződnek be. Leszögezte egyúttal, hogy semmilyen európai bizottsági eljárás nem folyik Magyarország ellen a beruházással kapcsolatban.

"Nagyobb lesz a rend" a közbeszerzéseknél

A sajtótájékoztatón Lázár János azt is tudatta, hogy jövő szerdán kerül a kormány elé az új közbeszerzési törvény tervezete, amely minden pontban megfelel majd az Európai Bizottság közbeszerzési irányelveinek. Hangsúlyozta: a törvényben a hazai kis- és középvállalkozások érdekeit is képviselni akarják. Célként fogalmazta meg az eljárási határidők lerövidítését, a kevésbé bürokratikus eljárásrendet és a nagyobb átláthatóságot. Lázár János szavai szerint "nagyobb lesz a rend" a közbeszerzések területén, a jogszabály a korábbinál sokkal inkább képviseli majd a nemzeti érdekeket.

Újabb bürokráciacsökkentésbe kezdenek

A miniszter tájékoztatott továbbá arról, hogy a kormány - a költségvetés tárgyalásával párhuzamosan - bürokráciacsökkentő csomag tárgyalásába kezd, amelynek része lesz az állami eljárások díjainak 2016-ra tervezett csökkentése. Erről a tervek szerint konzultációt indítanak. Ezzel kapcsolatban Lázár János megemlítette, hogy az ország minden régiójában konzultál építészekkel, mérnökökkel, akikkel megvitatja, milyen változások lehetségesek az építésügy területén.