Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Véleménye szerint a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása megkérdőjelezi a jelzálog alapú lakáshitelezés filozófiáját. Ha a kilakoltatási moratórium tartósan bent maradna a rendszerben, mely bank fog nyújtani úgy lakáshitelt jelzálogra, hogy a jelzálogot nem lehet érvényesíteni? - tette fel a kérdést Patai, aki szerint "mindenkinek érdeke, hogy a végére jussunk ennek a dolognak". Arra számít, hogy ősszel születik végleges megoldás a devizahitelesek problémájára.

Két területen jöhet megoldás

Két területen lehet megoldás. Az egyik a Kúria által az Európai Bírósághoz is eljuttatott vételi és eladási árfolyam közötti különbség problémája. Ebben várhatóan születik majd egy jogegységi jellegű határozat a legfelsőbb bírói intézmény részéről és ennek következményeként lehet döntés a középárfolyam kérdésében. Vélhetően valamiféle visszatérítésre lesznek a bankok felkérve vagy kényszerítve - vélekedett Patai.

A másik megoldás az árfolyamgát - tette hozzá az elnök. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője már több alkalommal nyilatkozott e kérdésben. Úgy gondolom, ezek olyan jelzések voltak a társadalomnak és a bankszektornak, hogy ebben az irányban kell megtalálnunk a megoldást - tette hozzá a bankvezér.

A kilakoltatások nagy részéért nem a pénzintézetek a felelősek, hiszen a legtöbb adósság az áramszolgáltatással és a parkolással összefüggésben keletkezik - hangsúlyozta Patai, aki egyetért azzal, hogy a kormány foglalkozik ezzel az égető társadalmi problémával, és együttérez az adósokkal.

Sikeres az nhp

A Bankszövetség első embere sikeresnek tartja a jegybank növekedési hitelprogramját (nhp). Annak keretében tavaly július óta körülbelül 850 milliárd forint olcsó pénz jutott a bankrendszerbe; ez a teljes hitelállomány hét százaléka, a kis- és középvállalkozások esetében pedig az egyötöde. Ez egy siker - hangsúlyozta Patai. Hozzátette, hogy a második ütem valóban lassúbb, de általában ez a dolgok természete. Hiszen az elején mindenképpen a drága hitel kiváltása volt a hitelezés mozgatórugója, míg a második ütemben a fejlesztéseket helyezték előtérbe, és a megszigorított feltételeknek sokkal nehezebb megfelelni.

A programnak sikerült megmozdítania a hitelszámokat, megemelkedett a hitelvolumen, ez a hitelugrás a GDP-számokban is érzékelhető volt. Bejött az a tankönyvi alaptétel, hogy a növekedéshez hitel kell - hangsúlyozta Patai Mihály.

Jón az új ortodoxia

Olyan átalakuláson megy keresztül a magyar bankrendszer, amely új helyzetet teremt, új ortodoxiáról fogunk beszélni. Matolcsy György MNB-elnök a hitelprogrammal nem unortodox, hanem egy új ortodoxiát képvisel - fogalmazott a Bankszövetség elnöke.