Bár az új felszámolói névjegyzékre kiírt pályázat már tavaly év végén lezárult, továbbra sincs megbízható-hivatalos lista a felszámolásra jogosult cégekről. Az érintett vállalkozások - a nyertesek és vesztesek egyaránt -  ugyan már hetekkel ezelőtt értesítést kaptak a döntésről, de a bíróságok továbbra sem értesülhettek a hivatalos felszámolói névjegyzékről.

Annyi bizonyosnak tűnik, hogy az eddigi 106 helyett 130 cég végezhet felszámolásokat. Ha valóban így van, akkor sok felszámoló vállalkozást tettek "taccsvonalon" kívülre. Ezek között több, jelentős méretű és tapasztalattal rendelkező cég akad - míg a nyertesek között állítólag jónéhány - legalábbis homályos hátterű és megkérdőjelezhető tevékenységű vállalkozás - is akad.

A hoppon maradt cégek egy része már perre vitte az ügyet. A Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületének (FOE) adataik szerint 15-20 vállalkozás próbálkozik jogorvoslattal - mondta Somogyi Ferenc, a FOE elnöke a Napi.hu-nak. Az elbírálásra azonban ugyanaz a szervezet, nevezetesen a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) jogosult, amely a pályázatokat kihirdette és értékelte. Így aztán a KIH saját értékelését kellene hogy felülbírálja - amely meglehetősen valószínűtlen.

A tavaly novemberben zárult pályázat célja kimondva-kimondatlan a magyarországi felszámolópiac újraosztása volt. Nem csupán az "őslényeknek" minősített cégeket akarták kitenni a listáról, de meg akarták szüntetni azt az állapotot is, hogy egy tulajdonos kezében több, látszólag egymástól független cég van, így a piac koncentráltsága a láthatónál sokkal nagyobb volt. (A jelek szerint az utóbbi célt nem sikerült elérni, mert az előrelátók több új céggel is beneveztek a pályázatra, így le tudják cserélni régi vállalkozásaikat újakra...)

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a felszámolóbiztosok, akiknek száma eléri a félezret, egyidőben akár öt cégnél is dolgozhattak és dolgozhatnak ma is. Az újraosztott piacon tehát megindul a "felszámolók keringője".  Az ismert, régi cégek közül csak 60-70 nyert, a többiek nem.

Az érintett, és nevük elhallgatását kérő "felsült cégek" szerint a felszámolói pályázat egy új trafikbotránynak számít, mert az elbírálásban itt is a szubjektív szempontok döntöttek. Az objektív, vagyis az eddigi tevékenység, felkészültség stb. által adható pontszámok kis szóródást mutatnak, a jelentkező cégek tekintélyes része elérte a maximumot. (A 170 pontos értékelési keretből objektív szempontoknál nyolcvan, míg a szubjektívnél kilencven volt a maximum, és a 130 felszámolói pozícióra 344 pályázat érkezett.). A döntés így teljesen szubjektív, és nehezen támadható. A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalhoz (KIH) beadandó jogorvoslati kérelem is csak törvénysértés esetén módosíthatja a listát. Értesüléseink szerint a KIH hivatalos felszámolói listája február elsején láthat napvilágot.