A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A MEH lapunk kérdésére a jogerős ítélet megszületéséig nem kívánta kommentálni az értesülést. Információink szerint a bíróság a múlt héten hirdetett ítéletet a gázcégek beadványa kapcsán, az áramszolgáltatókról szóló döntésre pedig a hírek szerint jövő héten kerülhet sor.

Az elosztók azt kifogásolták, hogy a MEH eljárása nem felelt meg a földgáztörvény rendszerhasználati díjakra vonatkozó rendelkezéseinek, a jogszabály szerint ugyanis a díjakat az indokolt működési és tőkeköltség, illetve összehasonlító elemzések alapján a legkisebb költség elvének érvényre juttatásával kell meghatározni, úgy, hogy az a cégeket gazdálkodásuk hatékonyságának, illetve a szolgáltatás minőségének javítására, illetve az ellátásbiztonság növelésére ösztönözze (Napi Gazdaság, 2013. február 12.).

A január elsejétől érvényes új terhek (közműadó, tranzakciós illeték, illetve a Robin Hood-adó kulcsának emelése) azonban a cégek szerint indokolt költségnek számítanak, ezek figyelmen kívül hagyásával szerintük a MEH nem az indokolt tőke- és működési költséget állapította meg, ezért nyújtottak be keresetet a hivatal közigazgatási határozatainak felülvizsgálatára. A MEH a piaci vélemények szerint várhatóan fellebbviteli fórumhoz fordul majd.