A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A helyzet romlott márciushoz képest, hiszen akkor éves szinten 1,6 százalék volt a csökkenés, munkanaphatással kiigazítva pedig 0,6 százalékos növekedést mért a KSH.

A termelés az év első négy hónapjában 0,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ez jelentősen elmarad a várakozásoktól, a CIB elemzői például 0,6 százalékos növekedést vártak. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 2,4 százalékkal csökkent.

A gyenge áprilist előre jelezte, hogy a vízválasztó 50-es szint alatt volt a negyedik havi beszerzési menedzserindex (bmi). Májusra viszont az 52,2 pontos bmi adhat okot némi reményre.

Forrás: KSH

A visszaesés váratlan volt, főleg annak fényében, hogy március végén elkezdődött a termelés a Mercedes kecskeméti üzemében - kommentálta a KSH adatait Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Ennek a pozitív hatása azonban nem volt elégséges ahhoz, hogy ellensúlyozza a telekommunikációs berendezések és a fogyasztói elektronikai gyártás területén bekövetkezett visszaesést, ami a mobiltelefon összeszereléshez és a televízió gyártáshoz kapcsolódik. Mivel az előbbi hozzáadott értéke jóval magasabb az utóbbiakénál, a GDP-ben valószínűleg ennél kisebb mértékű visszaesés jelentkezhetett - magyarázta az elemző.

A Mercedes üzem csak fokozatosan éri el a teljes kapacitást, ezért a következő hónapokban további pozitív hatást fejthet ki az ipari termelés alakulására. Ezzel szemben az európai konjunktúra igen bizonytalanná vált, rövidtávon a külső kereslet további visszaesésére lehet számítani, miközben a belső kereslet élénkülése sem várható. Ezért az ipari termelés dinamikája jóval lassabb lehet a korábbi várakozásoknál - adott prognózist Suppan Gergely.

A Nokia-gyár húzta le az adatokat?

A Mercedes gyár miatt 0,8 százalékos növekedést várt áprilisra Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője, így negatív meglepetésként értékelte a több mint 3 százalékos visszaesést. Az elektronikai termelés visszaesése, ami lehúzta az ipari termelési adatot, valószínűsíthetően a Nokia komáromi gyárához köthető - fejtette ki a szakértő. Meglepőnek tartotta ugyanakkor, hogy ennek a szektornak a visszaesése még mindig ilyen gyors ütemben folytatódik, hiszen már egy éve érdemi csökkenés látható ezen a területen.

Az Erste elemzője úgy látja, bár egy adatból nehéz hosszú távú következtéseket levonni, az ipar összességében a korábban vártnál gyengébben teljesíthet az idén. Emiatt elképzelhető, hogy a jelenlegi 3,5 százalékos éves ipari növekedési előrejelzését csökkenti a bank.

Megjegyezte, mivel az elektronikai eszközök gyártása az exporthoz köthető, annak visszaesése a GDP-re is negatívan hat. Az első negyedéves gyenge GDP adat után az áprilisi ipari termelés csökkenése nem mondható biztatónak a jövőre nézve - mondta Árokszállási Zoltán, aki szerint lehetséges, hogy a második negyedévben is csökkeni fog a GDP, azaz technikai recesszióba kerül a magyar gazdaság.