A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértést állapított meg a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (Culevit Kft.) Culevit elnevezésű termékeinek reklámozásával kapcsolatban, amelyért 25 millió forint bírságot szabott ki.

A GVH döntésében megállapította, hogy a Culevit Kft. 2011 márciusa és 2013. november 4. közötti kommunikációjában jogszerűtlen módon közvetítette azt az üzenetet, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára megoldás lehet a Culevit tabletták vagy italporok valamelyike, mivel a speciális gyógyászati célra szánt tápszer, illetve annak összetevői elpusztítják a ráksejteket, s így alkalmasak lehetnek e betegség gyógyítására, továbbá alkalmazásukkal a fogyasztó meg is előzheti e betegséget, illetve gyorsíthatja gyógyulását.

Kommunikációs költségekre alapozott bírság

A Culevit tabletta és italpor különleges táplálkozási célú élelmiszernek minősül, azon belül a speciális gyógyászati célra szánt tápszer kategóriába sorolható az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) nyilvántartása szerint. A Culevit Kft. azonban nem nyújtott be a termékeknek emberi betegséget megelőző, kezelő vagy gyógyító tulajdonságot tulajdonító jelölés, megjelenítés reklámozásának engedélyezése iránti kérelmet az OÉTI-hez. A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott.

Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, illetve időben elhúzódott; a jogsértő kereskedelmi gyakorlat kifejezetten sérülékeny fogyasztókat, betegeket célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációra; a jogsértéssel érintett termék bizalmi termék.

Enyhítő körülményként értékelte a GVH, hogy a vásárlási szándékot mutató fogyasztók a vásárlást megelőzően további információhoz juthattak a különböző szakemberek révén; a Culevit Kft. a versenyfelügyeleti eljárás megindulását követően felhagyott a jogsértő gyakorlattal, szüneteltette kommunikációját. A GVH megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását - derül ki a versenyhivatal közleményéből.

Gyógyszerként kellene engedélyeztetni

A GVH hangsúlyozza, hogy élelmiszerek reklámozásakor - beleértve a különleges táplálkozási célú élelmiszereket és a speciális gyógyászati célra szánt tápszereket - a vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk az ágazati jogszabályokat is a fogyasztóvédelmi rendelkezéseken túl. A speciális gyógyászati célra szánt tápszerek olyan élelmiszerek, amelyek különleges eljárással, beteg emberek diétás ellátására készülnek, és orvosi felügyelet mellett használandók, s amelyek célja, hogy általuk a betegek mennyiségileg és minőségileg megfelelő táplálékhoz jussanak. A speciális gyógyászati célra szánt tápszerekről jogszerű állítások csak az ágazati rendelet által elismert rendeltetést szem előtt tartva tehetők. Ha egy készítmény forgalmazói túl kívánnak lépni e korláton, akkor más minőségben, adott esetben gyógyszerként kell engedélyeztetniük és forgalomba hozniuk terméküket.

A Culevit nem hagyja annyiban

A GVH 2014. december 10-én kelt határozatára és a GVH által kiadott sajtóközleményre reagálva a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. közölte: a GVH a "Culevit speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer daganatos betegek részére" készítményünknek csak a kommunikációját vizsgálta és csak abból a szempontból, hogy az megfelel-e az Élelmiszertörvény reklámozásra vonatkozó előírásainak. Nem tesz és nem is tehet határozatában arra vonatkozó megállapításokat, hogy a reklámállítások igazak-e, és arra sem, hogy a Culevitnek van-e gyógyhatása.

A Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. a Gazdasági Versenyhivatal döntését, mely szerint megsértette az Élelmiszertörvényben (Éltv.) foglalt tilalmat, mert "egyes kereskedelmi kommunikációiban a Culevit megnevezésű speciális - gyógyászati célra szánt - tápszerekről betegség gyógyítására, kezelésére vonatkozó tulajdonságokat állított" törvénysértőnek tartja és közigazgatási perben a bíróságon meg fogja támadni.

A GVH nem a Culevit gyógyhatásával kapcsolatban tesz megállapításokat

A GVH nem vizsgálta és határozata nem a reklámok valóságtartalmával, illetve  a Culevit gyógyhatásával kapcsolatban tesz megállapításokat. A cég közleménye kiemeli: a GVH nem azt vizsgálta és határozatában sem azt állapította meg, hogy a Culevit reklámjai igazat állítanak-e, valamint azt sem, hogy a készítménynek van-e gyógyhatása vagy sem, hanem, hogy a Culevit Kft. kommunikációjában fellelhető-e tiltott gyógyhatásállítás. A különleges táplálkozási célú élelmiszer kategóriába sorolt, hivatalosan regisztrált megnevezésében a rákbetegek részére ajánlott Culevit speciális gyógyászati célra szánt tápszert - még ha az valójában gyógyhatással rendelkezne is - az Élelmiszertörvény alapján jogsértő úgy reklámozni, hogy a reklám alapján a fogyasztó azt gondolhassa, hogy az gyógyhatással rendelkezik.

Figyelmen kívül hagyták a cég észrevételeit

A Versenyhivatal a határozathozatal előtt közölte előzetes álláspontját, amelyre a Culevit Kft., jogi képviselője útján 56 oldalas észrevételt tett, és amelyben tényeken alapuló érveléssel támasztotta alá, hogy nem állították a reklámjaikban a Culevitről a rákbetegség gyógyítására és kezelésére vonatkozó jogsértő tulajdonságokat. A cég jogszabálysértőnek tartja, hogy észrevételeiket a Versenytanács úgy hagyta figyelmen kívül, hogy azt nem indokolta meg.

A Culevit speciális tápszerről a döntéshozó szerint semmilyen állítás nem tehető azon kívül, hogy daganatos betegeknek ajánlott a kezelések kiegészítésére, így minden olyan kommunikáció jogsértő, amely a gyógyászati céllal összefüggésben, vagy a készítmény speciális jellegéből adódóan jelenik meg. Eszerint olyan tájékoztatást sem adhat a cég, hogy miért ajánlott a Culevit daganatos betegek részére, vagy miért "gyógyászati célra szánt tápszer". Mindössze azt kommunikálhatnák, hogy "daganatos betegek részére, kiegészítésként".

A cég álláspontja szerint a betegeknek az elvárható tisztességes magatartás mellett kell adni tájékoztatást, különösen arra tekintettel, hogy a határozat szerint a daganatos betegek sérülékeny fogyasztók. Ezt kívánja megtiltani a GVH, az az elvárás viszont, hogy a "sérülékeny fogyasztók" felé semmilyen tájékoztatás nem adható, a Culevit Kft. szeirnt "nonszensz, törvénysértő és diszkriminatív" - áll a cég reakciójában.

A tudományos kutatási eredmények ismertetése nem termékreklám

A vállalat cég megítélése szerint a találmányok, tudományos felfedezések, kutatási-fejlesztési eredmények, klinikai vizsgálatok ismertetése sem minősülhet termékreklámnak.

A GVH önkényesen terjeszti ki a jogszabályt

A vonatkozó jogszabály (Éltv.) szűkebben fogalmaz, mint amit a GVH kiterjesztő értelmezése a Culevit Kft-n számon kér - véli a cég. A törvény szövege szerint ugyanis tilos úgy reklámozni az élelmiszer kategóriába sorolt Culevit tápszert, hogy az gyógyhatással rendelkezik. A jogszabály csak a reklám-vonatkozásban tiltja a gyógyhatás állítását, a GVH pedig önkényesen kiterjeszti valamennyi kommunikációra.

Túlzott bírság

A Culevit Kft-t első alkalommal marasztalja el a GVH, a bírság mértéke ehhez képest is nagyon magas a cég szerint, amely a Culevit Kft. gazdasági működését veszélyezteti, a betegek számára ingyenes tanácsadó szolgálatuk és saját kutató-fejlesztő központjuk munkáját, tudományos kutatásaik folytatását korlátozza.

Jobb lenne, ha gyógyszer lenne?

A GVH gyakorlata elmarasztalja a Culevit Kft-t, függetlenül attól, hogy van-e és milyen kutatási, tudományos háttere és eredménye, tapasztalata, hozzáállása. A cég hangsúlyozza, hogy a gyógyszerré fejlesztés nemcsak elkötelezettséget, időt és fáradságot igényel, hanem olyan mennyiségű pénzt, amelyet ma a cég szerint Magyarországon nem lehet előteremteni.

Betartják a tájékoztatási korlátozást

A cég a fentiek ellenére azt is közölte közleményében: mindaddig, amíg a GVH elleni peres eljárás zajlik, és amíg a bíróság a GVH döntésének jogellenességét nem állapítja meg, a Culevit Kft. kénytelen betartani a tájékoztatási korlátozást.