Négy cég, az I.M.G. Inter Media Group Kft., a HSC-Sprint Konzorcium, a Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft., valamint a Young and Partners Kommunikációs és Tanácsadó Kft. nyerte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) nettó 1,4 milliárd forintos kommunikációs tenderét - az eredmény a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A keretszerződés az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) részére nyújtandó médiavásárlási, nyomdai, rendezvényszervezési és stratégiai kommunikációs feladatokra szól. A közbeszerzés eredményéről augusztus 1-jén döntöttek, az eredményt azonban csak most tették közzé. A nyertesekkel öt hónapra kötöttek szerződést. Tavaly egy cég kivételével szintén ezekkel az ajánlattevőkkel kötött megállapodást az agrártárca ugyanezekre a munkákra.

A tender négy részből állt. A médiavásárlási 700 millió forintos keretet az I. M. G. Inter Media Group Kft. nyerte. A 100 milliós nyomdai szolgáltatás nyertese a HSC-Sprint Konzorcium - ezt két cég, a miskolci HSC Consulting Kft. és Sprint Nyomdaipari Kft. alkotja. A 300 millió forint keretösszegű rendezvényszervezést a Mahir Kiállítás Kft. végezheti. A 300 milliós stratégiai kommunikáció nyertese a Young and Partners Kft. lett.

Régi ismerősökkel szerződtek

A Céginfo.hu adatai szerint jelenleg az I.M.G Kft. 100 százalékos tulajdonosa Patonai Péter, aki az első Orbán-kormány idején a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója is volt. A cég volt eddig a fő médiavásárlója a többmilliárdos kormányzati és MNB-s kommunikációs kampányoknak, valamint több állami vállalatnak. A cég megnövekedett megrendeléseit jól mutatja, hogy a nettó árbevételét négy év alatt hatszorozta: a 2010-es 1,5 milliárd forintot 2013-ra közel 9 milliárd forintra növelte. Osztalékot a 2012-es üzleti év után 165 millió, míg 2013-ban 350 millió forintot fizettek ki a tulajdonosnak.

A többek között a Miniszterelnökségnek, a földművelésügyi tárcának és energiaszolgáltatóknak is dolgozó Young and Partners Kft. tulajdonosa Kuna Tibor, a Fidesz országgyűlési frakciója egykori kabinettitkára, aki 1999 és 2003 között az Ifjúsági és Sportminisztérium munkatársa volt. A FM tavaly szintén e céggel szerződött az EMVA vonatkozásában ellátandó stratégiai kommunikációs és kreatív feladatok ellátására, nettó 693 millió forintért.

A Mahir Kiállítás Kft. közvetett tulajdonosai között van Simicska Lajos és felesége, Pusztai Zsuzsanna, a cég rendszeres szereplője a Magyar Turizmus Zrt. kiállítás- és vásárszervezési közbeszerzéseinek, s konzorciumtagként részt vesz például több, uniós támogatású közműfejlesztési projekt kommunikációjának lebonyolításában. Az agrártárca tavaly szintén a Mahir Kiállítás kft.-vel szerződött az EMVA-hoz kapcsolódó rendezvényszervezési feladatokra, nettó 984 millió forintért.

Az agrártárca tavaly nettó 560 millióért szerződött a nyomdai feladatok ellátására a miskolci HSC Consulting Kft. vezette konzorciummal.

A Mahir Kiállítás Kft. tulajdonosi céghálója (nagyobb méretért kattintson!)