Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csoportszintű EBITDA (kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) több mint 107 milliárd forint volt, 4,2 milliárddal több az előző évinél. Új, középtávú stratégiájában a csoport célul tűzte ki, hogy 2020-ra megduplázza az EBITDA értékét - közölte Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A stratégiában kiemelt cél a csoport megjelenése új piacokon, a regionális szerepvállalás növelése, a szolgáltatások, valamint a megújuló forrásokon alapuló energiatermelés bővítése - ismertette. Ugyancsak kiemelt szerepet kap a hazai innováció támogatása, a hosszú távú energiaellátás biztonsága, a versenyképesség további növelése és az ügyfélorientált működés - tette hozzá.

Csiba Péter hangsúlyozta, az MVM azt tűzte ki célul, hogy olcsó, fenntartható módon megfizethető energiát biztosítson a magyar fogyasztóknak, eközben a társaság fontos régiós szereplővé válik. Kiemelte, hogy lépést kell tartaniuk az új versenytársakkal, olyan területeken kell szolgáltatásokat nyújtaniuk, amelyekkel eddig az MVM-csoport nem foglalkozott. Magyarország energiabiztonsága alapvetően az MVM kezében van, szeretnének minden lépést megtenni annak érdekében, hogy az ellátásbiztonság a jelenlegi, vagy még magasabb szinten legyen. Aktívan részt kívánnak venni minden olyan energiabiztonsági koncepció kialakításában, amit nagyrészt az MVM-nek kell végrehajtani - tette hozzá.

Csiba Péter kitért arra is, hogy az energiaszektorban esnek a termékek árai, a hatékony növekedéshez meg kell keresni a társaságcsoport racionalizálási lehetőségeit, és lehetőség szerint olcsóbban kell szolgáltatni.

Az MVM-csoporton belül vannak szolgáltatók, amelyek a külső piacokon is megfelelnek és már megjelentek külföldi országokban; tovább keresik ezeket a lehetőségeket - közölte az elnök-vezérigazgató. Elmondta azt is, támogatni szeretnék azokat a fejlesztéseket elsősorban az energetika területén, amelyeket piacra lehet segíteni.

Kóbor György, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, a társaságcsoport tavaly 60 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, és összesen 120 milliárd forintot fizetett be a magyar költségvetésbe különböző díjak és adónemek formájában. Kérdésre válaszolva Csiba Péter közölte: ha születik tulajdonosi döntés, készek más cégek felvásárlására, de konkrétan még nincs lépés ebben az ügyben.