Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tíz embert állított elő hétfőn a rendőrséga Buda-Cash üggyel kapcsolatban, közülük kilencet gyanúsítottként, egy ember pedig tanúként hallgattak ki - írja az Indexnek küldött közleményében az ORFK. A rendőrök több helyszínen házkutatást is tartottak.

Korábban azt írtuk, hogy reggel hatkor a Buda-Cash négy alkalmazottjánál csöngetett a rendőrség, akiket később be is vittek a rendőrök - írta a magyarnarancs.hu. A portál úgy tudta, hogy közülük hárman a brókerház back office részlegén dolgoztak, azaz főleg adminisztratív ügyekkel foglalkoztak. Ennek azért lehet jelentősége, mert így hozzáférésük volt azokhoz a rendszerekhez, melyekről az MNB azt állítja: a Buda-Cash évtizedek óta meghamisította az abban szereplő adatokat.

A rendőrség megerősítette a lap értesüléseit, és tájékoztatása szerint a gyanúsítások minősítése személyenként eltér. Ahogy írják "csalás bűntett, illetve számvitel rendjének megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik a büntetőeljárás". Az előállított személyek gyanúsítottkénti kihallgatása folyamatban van.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki rádióinterjújában utalt arra, hogy börtönben látná a Buda-Cash-ügy felelőseit, aznap azonban a Hungária Brókerház négy vezetőjét vette őrizetbe a rendőrség, majd vasárnap a Budakörnyéki Járásbíróság elrendelte három gyanúsított előzetes letartóztatását.

Vezetők is őrizetben

Az InfoRádió értesülése szerint csalás miatt vette őrizetbe a rendőrség a Buda-Cash Brókerház több vezetőjét. Bánáti János ügyvéd az InfoRádióban elmondta: védencénél, Tölgyesi Péter vezérigazgatónál házkutatást tartott a hatóság, ami után a Nemzeti Nyomozó Iroda központjában gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Hozzátette: ügyfelét 60 milliárd forintos csalással gyanúsítják, illetve azzal, hogy a korábbi években valótlan adatok kerületek a brókerház pénzügyi beszámolóiba. A bíróság várhatóan szerdán dönt Tölgyesi Péter előzetes letartóztatásáról.