Azt tudom mondani önnek, hogy olyan lista, amely kenőpénzeket vagy vesztegetési pénzeket tartalmazna, nem került eddig elő - válaszolta a Quaestor-üggyel kapcsolatban egy képviselői kérdésre Polt Péter legfőbb ügyész még júniusban a parlamentben. Varju László DK-s politikus, független parlamenti képviselő intézett kérdést a legfőbb ügyészhez sajtóinformációra hivatkozva, amely szerint létezik egy lista, amit Tarsoly Csaba letartóztatott Quaestor-vezér vezetett az általa adott kenőpénzekről.

A hírt közlő sajtóorgánum szerint rendőrségi és kormányzati források is megerősítették a Tarsoly-lista létezését. Ezek szerint listázva lehetnek, vannak azok a fideszes és más politikusok, azok neve, akik pénzt kaphattak a 150 milliárd forint ellopásáért cserébe. Már önt is felszólítottuk, hogy hozza nyilvánosságra a Tarsoly-listát, de ebben az esetben is csönd maradt, mint mind ez idáig - mondta akkor Varju László a parlamentben.

"Kérdezem a legfőbb ügyész urat, mikor kívánja az ügyészség nyilvánosságra hozni Tarsoly Csaba híváslistáját, üzenetforgalmát a Quaestor öncsőd-bejelentése előtti egy hétről. Mikor kívánja az ügyészség nyilvánosságra hozni azon politikusok nevét, akik közvetlenül vagy közvetve, például családtagjaik révén szerepelnek a kenőpénzekhez juttatottak listáján? És végezetül: mennyire befolyásolja önt családi, személyes kapcsolata, függősége egyébként a pénzügyi felügyeletet végző Magyar Nemzeti Bankkal közösen?" - sorolta kérdéseit a DK-s politikus.

Külön szoftvert kellett venni az adatfeldolgozásra

Természetesen lefoglalásra került mobiltelefon is, Tarsoly Csaba mobiltelefonjának adattartalma, ennek a vizsgálata is folyamatban van. A büntetőeljárási törvény azonban nem teszi lehetővé a nyilvánosság teljes tájékoztatását abban az esetben, hogyha ez a nyomozás érdekeivel ellentétes - válaszolta Polt Péter.

A nyomozás elrendelését követően három házkutatást tartottak különböző helyszíneken. Rengeteg adatot, bizonyítási eszközt foglaltak le, részben digitalizált formában. Az adatok tömegére jellemző, hogy külön kellett intézkednem egy szoftver beszerzésére, hogy ezeket az adatokat fel lehessen dolgozni. A feldolgozás jelenleg is folyamatban van - közölte a legfőbb ügyész.

Gőzerővel folyik a nyomozás

Jelenleg még folyamatban van a nyomozás, gőzerővel folyik, minden reményünk szerint sikeres lesz a nyomozás, és amint a nyomozás befejeződik, minden releváns adatot, amelyek a törvények szerint nyilvánosságra hozhatók, meg fogunk ismertetni a közvéleménnyel - válaszolta Polt Péter.

Személyes és családi érintettségére vonatkozó kérdésre viszont nem válaszolt Polt arra hivatkozva, hogy az "nem tudta értelmezni". (Polt Péter felesége a pénzügyi szolgáltatókat felügyelő MNB-ben dolgozik, s sajtóhírek szerint Polt lánya Tarsoly személyi titkárának barátnője - a szerk.)

Quaestor Pénzügyi Zrt. leányvállalatai

Forrás: E-beszámoló