Román sajtóértesülések szerint Tomas Spurny, a CIB Bank jelenlegi vezérigazgatója váltja az Erste tulajdonában lévő román BCR Bank vezérigazgatói székében a brit Dominic Bruynseelst. A váltás hírét még sem a CIB (és tulajdonosa a Banca Intesa), sem az Erste nem erősítette meg hivatalosan. A 46 éves szakember a Napi Gazdaság információi szerint jelenleg nincs Magyarországon, szabadságát tölti.

A szakembert 2009 tavaszán nevezték ki a CIB élére, hazánkba válságmenedzserként érkező Spurny a szlovák V¹eobecná Úverová Banká (VÚB) vezetői posztját hagyta ott a magyarországi feladatért. Spurny kinevezése három évre szólt - ez is a váltás melletti érv lehet.  Ugyanakkor a hírek szerint a CIB vezérigazgatója az egyik legaktívabb tagja volt a múlt év végén a devizahitelesek megmentésével kapcsolatos bankszövetségi munkacsoportnak - az ottani munkája alapján nem úgy tűnt, hogy épp a távozáson gondolkodik.

A CIB Bank vezérigazgatójaként Spurny meglehetősen kétes hírnevet vívott ki - könyörtelen módon igyekezett a kicsit is problémás hitelektől megszabadítani a hitelintézetet - vállalati kölcsönök sorát mondta fel a bank az elmúlt 3 év során, közmondásos, hogy a bank jelenleg hazánk legnagyobb szállodaüzemeltetője. A belső szervezeti átépítések is drasztikusak voltak, ám a lapunknak nyilatkozó banki források szerint mára már többen elismerik, hogy szervezetfejlesztési szempontok szerint a CIB ma sokkal hatékonyabb, mint 2009-ben volt - más kérdés, hogy ezt az időszakot a CIB masszív veszteségessége is jellemzi.

Kinevezése kapcsán sokan arra hívták fel a figyelmet: ha sikerül a nagytakarítás, Thomas Spurny neve mögé odakerülhet a "válságmenedzser" jelző, amely új, jelentősebb lehetőségeket nyithat meg a cseh szakember előtt. Ez a scenárió Románia vezető bankjának vezérigazgatói posztjának elnyerésével igazolódni látszik.