Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 444. hu hírportál információi szerint a magyar kormány nevében eljáró Lázár János már több egyeztetési körön is túl van a nemzetközi RTL Group e térségért felelős alelnökével, Andreas Rudassal és Guillaume de Posch vezérigazgatóval. A portál szerint a kormány még Angela Merkel február eleji magyarországi látogatása előtt le akarja zárni a reklámadó miatt kirobbant háborúskodást, ami miatt állítólag a német kancellárnak is panaszkodott a Bertelsmann-csoport.

A portál szerint az alku lényege, hogy a kormány leviszi a leginkább az RTL Klubot sújtó reklámadót 10 százalék alá, akár 5 százalékra - ez most az RTL esetében 50 százalék (novemberben emelték fel 40-ről), a csatorna éléről távozik Dirk Gerkens, cserébe kevésbé fog politikával foglalkozni a Híradó.

Oliver Fahlbusch, az RTL-csoport kommunikációért felelős alelnöke a Népszabadságnak megerősítette a tárgyalások tényét. "Az írta, hogy Magyarországot is segítené, ha ezek a tárgyalások ésszerű megoldáshoz vezetnének, vagyis az Európai Unió közbenjárása nélkül felülvizsgálnák a reklámadót. Oliveer Fahlbuch ennél többet egyelőre nem kívánt mondani, azt azonban megjegyezte, az RTL Klub mindenesetre folytatja a független hírszolgáltatást."

Az RTL-csoport október elején nyújtott be hivatalos panaszt az Európai Bizottságnál a reklámadó miatt, mivel kizárólag az RTL Klubnak van évente húszmilliárd forint fölötti árbevétele, amire már 50 százalékos adót vetnek ki. Emiatt az RTL Klubnak idén 5 milliárd forint pluszadót kell fizetnie - foglalta össze a lap.