Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap által idézett anonimitást kérő buszsofőr szerint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) lényegében mindenért büntet: így akár 30 másodperces sietségért, 3 kilométer/órás sebességtúllépésért és akkor is, ha nem megfelelő távolságra állnak meg a járdaszegélytől, de bírságolnak például korai ajtónyitásért, illetve olyan esetekben is, ha nincs vagy kevés jegy van a sofőröknél.

A Blikk birtokába került dokumentum szerint, amennyiben egy járművezető vezetés közben műsorvevőt, médialejátszót hallgat, vagy néz, 13 ezer forintos bírsággal nézhet szembe, s ugyanekkora büntetést kap, amennyiben vezetés közben beszélget. Amennyiben a kihágást új Mercedes Citaro busz sofőrje teszi meg, a szankció 2 ezer forinttal magasabb.

Ha a járművezető jelentős sebességtúllépést követett el, 65 ezer forintot kell leszurkolnia. Ez a szabályszegés új Citaro buszokon 10 ezer forinttal többe kerül. A kötbérezési rendszer gyakorta igen érzékenyen érinti a mintegy nettó 160-180 ezer forintos fizetéssel számoló buszsofőröket, bár annyi könnyítés azért van, hogy a büntetést részletekben is kifizethetik..

A Budapesti Közlekedési Központ a gyorshajtások tekintetében tagad: állításuk szerint, mint megrendelők, a közszolgáltatásban résztvevő társaságok által nyújtott szolgáltatások minőségét ellenőrzik, vagyis nem megfelelőség esetén a BKK sosem szankcionálja a járművezetőket. Az egyéb büntetések kapcsán a válaszokra türelmet kértek.