Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál szerint úgy fest, éppen a pedagógusokat zárják ki, akiknek foglalkoztatására igen nagy igény lehetne a nyugdíjasok és az alkalmazók szempontjából egyaránt (mint ahogy az egészségügyben is - a szerk.).

Bár a közszférában érvényben levő korlátozások nem vonatkoznak a nyugdíjas szövetkezet tagjaként végzett munkára, az ágazati törvények lehetetlenné teszik, hogy ezzel a lehetőséggel a pedagógusok is éljenek. A köznevelési törvény szerint pedagógus munkakör az óraadó és az egyházi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott kivételével, közalkalmazotti jogviszonyban vagy munkaviszonyban látható el.

A szövetkezeti törvény értelmében a nyugdíjas szövetkezet a nyugdíjas tag kiközvetítését a munkaadóval kötött szolgáltatásra irányuló szerződés alapján látja el, a munkavállaló a szövetkezettel van jogviszonyban.

Nagyon sok nyugdíjas (általában diplomás, illetve a közalkalmazásból kiesett, speciális képzettséggel rendelkező) ugrásra készen várta, hogy beinduljanak a nyugdíjas szövetkezetek. Ezzel szemben az ajánlott állások többsége kifejezetten fizikai erőfeszítést igénylő (takarítói, árurakodói, csomagoló, szórólapozás, függönyvasalás, varrodai kisegítés), ami azért nem tűnik annyira ideálisnak az idősebbek számára.

Így néz ki most a "lelombozó" kínálat

Az Azénpénzem.hu számításai szerint az átlagos óradíj Budapesten és Pest megyében is alig lépi túl az ezer forintot, Szabolcsban pedig mindössze 750 forintra rúg. Nem igazán lehet kvalifikáltabb munkára vonatkozó ajánlatot találni. Ha mégis, akkor az ajánlott pénz tűnik alacsonynak. Például Veszprémben ezer forintos óradíjat fizetnének egy könyvelőnek.

Érdekesebb álláslehetőség például, hogy kávétesztelőt keresnek óránként 1390 forintért (ez az általuk találtak között a legmagasabb óradíj), ám ebből a fogyasztást meg kell téríteni. Talán a másik végletnek tekinthető, hogy Miskolcon áruházi rakodónak vennének fel nyugdíjast, a nem egészen 900 forintos bruttó óradíj mellé pedig gépkocsi- vagy bérlet költségtérítést, teljesítményarányos bónuszt, sőt még havi nettó 4000 forintos cafeteriát is kínálnak.

A kép forrása: Shutterstock.