Jelentős sportszergyártó céggé lett a Főkefe Kft. A világ második legnagyobb sífelszerelésgyártó-vállalkozásának megrendelésére a tavalyi 340 ezer után, idén már 440 ezer síkötést készítenek a cég budapesti üzemében.

A megrendelő Távol-Keletről hozta Budapestre a termelést, és a síkötések mellett snowboard kötéseket és síruhát is készítenek majd bérmunkában. A főleg megváltozott munkaképességű embereket alkalmazó cég - amely tavaly 4 milliárdos árbevételt ért el, melyből 50 millió forintot tesz ki a kötések szerelése - így 80-100 munkahelyet tudott teremteni és megtartani. A Főkefe összesen 4000 embert foglalkoztat és az ország 50 településén rendelkezik gyártóüzemmel.

A sífelszerelési ágazat a válság utáni lassú fellendülés időszakát éli. Míg a nyolcvanas években még 6,5 millió pár sílécet adtak el, addig 2013- ban csak 3,3 milliót. A snowboardok forgalma egy ideig felfelé ívelt, 1995-ben például 1,6 milliót értékesítettek, míg 2013-ban csak 800 ezer darabra akadt vevő.

Síkötésekből a kilencvenes években közel hatmillió darabot gyártottak, ami tíz év alatt a felére olvadt. Majd 2013-ban ugyanakkor már szerény növekedést regisztráltak: 3,3 millió pár került a boltokba. A kötések jelentős részét gyártják Közép-Európában: