Az Allianz lakossági kárstatisztikái alapján a viharokkal összefüggésbe hozható károk darabszáma már a hónap közepén meghaladta az elmúlt években tapasztalt szeptemberi átlagot - adta hírül a biztosító.

Az Allianz Hungáriánál a lakossági vagyonbiztosítások terhére bejelentett viharokkal kapcsolatos káresetek darabszáma e hónapban már most meghaladta az 6000 darabot, ami a duplája az előző két szeptember átlagának.

Az elmúlt napokban a beázások okozták a legtöbb kárt, ezek tették ki a viharokkal kapcsolatos kárbejelentések több mint 60 százalékát. Idén szeptemberben kiemelkedő volt még a hó eleji villámcsapás károk mennyisége, és kiugróan magas a felhőszakadás károk volumenének emelkedése is, ami az előző két év szeptemberi átlagának több mint tízszeresére ugrott.

A viharokkal gyakran jár együtt villámcsapás és jégeső, de emellett jelentős károkat okoz a szélvihar a felhőszakadás is. Idén a kárbejelentések első sorban az épületek tetőszerkezetében keletkezett károkról, szél által lefújt tetőcserepekről és a tetőkre rádőlt nagyobb faágakról szóltak. Az erős szél (még egy karbantartott épület esetében is) megbonthatja, rongálhatja a tetőszerkezetet, a kéményeket, fákat dönthet az épületekre. A jégeső (különösen az utóbbi időben többször előforduló nagyobb méretű jégszemek) károsítja az épületetek tetőfedését, a redőnyöket, betörheti az ablakot, és a homlokzatokon is kárt okozhat. A lezúduló csapadék leáztatja az épületet, a burkolatokat, berendezést, elöntheti a pincét. A villámcsapás tüzet is okozhat, és nagyon gyakran a villám okozta túlfeszültség az elektronikus berendezési tárgyainkat teheti tönkre. A vihar okozta károk miatt akár életveszélyessé, lakhatatlanná is válhat az épület.