Éveken át verték át gyanútlan ügyfeleiket a zálogházak. A Napi.hu által 2015 nyarán feltárt súlyos csalásokat többnyire kis zálogházak követték el, mégpedig végtelenül primitív módon: a zálogcédulákon a valósnál kedvezőbb kamatot mutattak ki a THM futamidejének manipulálásával.

Az átvert, többnyire szegény emberek azt hitték, hogy 30-90 napos futamidőre számított, alacsony kamattal vehetik vissza zaciba tett értéktárgyaikat, de a futamidőt a zálogházak pár napban határozták meg - ezt követően pedig különböző jogcímeken már uzsorakamatot számoltak. De trükköztek a különböző jogcímek megnevezésével is: volt olyan takarékszövetkezet, amely "zálogosítási és amortizációs" díjat számolt fel, mások "készpénz szolgáltatási jutalékot" is rátettek a kölcsönre. (A zálogházak csalárd trükkjeiről a közelmúltban megjelent 25 év 25 nagy átverés című kötetben talál további információkat.)

A pénzpiaci felügyeletet is ellátó MNB - amely vizsgálatait 2015 nyarán indította - mai határozatában ismét a teljes hiteldíj-mutató feltüntetésére, számítására, valamint a THM maximum mértékére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt szabott ki büntetést a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezetre, az Expressz Zálog Zrt.-re és a Gold Orient Zrt.-re. A bírság összege 20,5 millió forint. A jegybank tavaly novemberben a Borsod Takarék Szövetkezetet 2 millió forintra, a Mecsek Takarék Szövetkezetet  és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt.-t 10-10 millió forintra, a Lombard Zala Pénzügyi Szolgáltató Zrt-t pedig 6,5 millió forintra büntette ugyanezen indoklással.

A most lezárt jegybanki vizsgálat feltárta, hogy a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet az ellenőrzés alá vont közel három éves időszakban a - közvetítők útján nyújtott - fogyasztói kézizálog-kölcsöneinek nagy részénél megsértette a THM számítására vonatkozó rendelkezéseket, s emiatt a THM mérték jogszabályi felső korlátját jelentősen meghaladó THM mellett nyújtott kézizálog-kölcsönt a fogyasztóknak.

Az Expressz Zálog Zrt. esetében az MNB megállapította, hogy a vállalkozás a tevékenységét népszerűsítő hirdetéseiben a vizsgált időszakban a THM mértékét - a jogszabállyal ellentétesen - nem feltűnő módon jelenítette meg. Emellett huzamosabb időn keresztül, szintén a THM számításra vonatkozó előírások megsértése miatt, a jogszabály által megengedett maximális mérték feletti THM-el nyújtott kézizálog-kölcsönt ügyfelei részére.

Az MNB a Gold Orient Zrt. tevékenységének áttekintése során azt tapasztalta, hogy a társaság a vizsgált időszakban kötött kézizálog-kölcsön szerződések esetében nem a jogszabályban rögzített képlet által előírt módszertant alkalmazott, továbbá valamennyi szerződésnél a jogszabályi maximumnál magasabb THM-mértéket alkalmazott, ugyanis a THM számítása során nem megfelelően vette figyelembe a jogszabály által meghatározott díjelemeket.

A felügyelet a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezetet 10 millió forint, az Expressz Zálog Zrt.-t 9 millió forint, a Gold Orient Zrt.-t  pedig 1,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta.