A november 27-től az év utolsó napjáig tartó adventi, karácsonyi időszakban történik az otthonokban keletkező tűzeseteknek hozzávetőlegesen a hatoda -  derül ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának adataiból.

Azonban tévedés azt gondolni, hogy ezek fő forrásai a gondatlanul elhelyezett karácsonyfák vagy a gyúlékony adventi koszorúk. Az elmúlt adventi időszakban 1085 alkalommal riasztották a tűzoltóságot lakástűzhöz, ebből 32 esetben volt közvetlenül a karácsonyfa, illetve a koszorú a ludas (utóbbi háromszor gyakrabban).

Bár az ilyen jellegű tűzesetek száma az elmúlt években csökkent, így is érdemes fejben tartani, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat ne gyúlékony anyag közelében helyezzék el, mivel a lángok a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül gyorsan terjednek át a lakás más helyiségeire.

A tűzesetek számának megugrásában szerepet játszik, hogy a hideg idő miatt több időt töltünk otthon, mint az év többi részében, különösen a konyhában. Márpedig a lakástüzek csaknem fele a konyhából indul ki.

Tüzet okozhat elektromos készülékeink hibás működése, az általuk termelt hő nem megfelelő elvezetése, de akár a nem megfelelően karbantartott hálózat is. Karácsonyi időszakban különösen fontos az emlékezetbe idézni, hogy egy-egy fali csatlakozóra ne kössünk 2000-2500 W összteljesítménynél nagyobb terhelést hosszabbítók és elosztók segítségével, mert különben könnyen túlterhelhetjük mind magát az elosztót, mind a falba épített vezetéket - írta a Mabisz.

Kerüljük a rossz minőségű elektromos füzéreket, mivel ezek nemcsak az áramütés lehetősége miatt veszélyesek, hanem az esetleg bekövetkező rövidzárlat is okozhat tüzet. Figyeljünk rá, hogy a tűzhely környékén ne legyen éghető anyag, a lángra kapó olajat pedig véletlenül se próbáljuk vízzel oltani - fedővel takarjuk le a lángokat. A legfontosabb alapszabály, hogy semmit ne hagyjunk hosszabb időre felügyelet nélkül - mondta Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő.

A biztosított lakóingatlanokban keletkezett tűzesetek kártérítésére 2016-ban összesen 3,5 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók. A 6534 lakástűzben károsodott otthon tulajdonosának azonban csak egy bizonyos hányada számíthatott a társaságok segítségére, mivel a magyarországi lakóingatlanoknak csak a 72-73 százaléka rendelkezik ingatlanbiztosítással.