Napok óta tudni lehet, hogy kegyetlen hidegfront közeledik az ország felé, emiatt fordult a hírportálhoz az egyik olvasó, aki munkahelyén annak ellenére didereg, hogy köpenye alá két pulóvert vesz fel.

Az érintett hölgy évek óta egy családi tulajdonban lévő franchise-élelmiszerüzletben dolgozik, levele szerint változatlan munkakörülmények között. A városszéli, nagyjából 200 négyzetméteres élelmiszerüzletben ugyan nyáron van légkondicionálás, télen azonban gyakorlatilag nem fűt a tulajdonos, a két kassza között egy aprócska, elektromos radiátornak kellene megfelelő hőmérsékletűre felfűtenie a boltot úgy, hogy a bejárat szinte állandóan nyitva van.

Hiába van a dolgozókon két pulóver a kötény alatt, ennél jobban nem tudnak felöltözni. Ők veszik át az árut, pakolják a polcokat, a pulttól a kasszáig ugrálnak, még egy réteg teljesen ellehetetlenítené a mozgásukat. Hideg vízzel mosnak kezet, mivel meleg víz nincsen az üzletben. A hűvösben kirepedezik a kezük, volt olyan, hogy a hajszálrepedésekből szivárgott vér. Próbálták krémmel megoldani, nem sikerült.

A mosdókban még rosszabb a helyzet, azok közelebb vannak a kijárathoz, illetve a raktárhoz, télen gyakorlatilag rettegnek, ha ki kell mennünk. A dolgozók 90 százaléka nő és a hónap bizonyos napjain gyakrabban kell megfordulniuk ott.

Ezért a munkáltató segítségét kérték a probléma megoldásában, hiába. Általában egy "jó, majd" volt a válasz, máskor azzal szúrták ki a szemüket, hogy vegyenek fel még egy réteget vagy mozogjanak többet, mert aki nagyon dolgozik, az úgysem fázik. Utolsó próbálkozásuknál a bolt tulajdonosa már hepciáskodó válaszokkal jelezte, hogy nem akar többet hallani az ügyről, ezért nem feszegették a témát. Pedig nem extráról, nem nagylelkűségről van szó, hanem garantált jogokról.

Hiányos az ellenőrzés - leépült a hatóság

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke a 24.hu-nak elmondta: leggyakrabban a hőmérsékletre és a meleg ital hiányára vonatkozó panaszok érkeznek hozzájuk a hideg időben. A megfelelő hőmérséklet és a védő-, illetve melegital hiánya télen és nyáron is állandó gond. Jól hangzik, hogy a munkavállaló jogosult megtagadni a munkavégzést, ha azzal életét, egészségét vagy testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.Erre a legritkább esetben kerül sor: a többség némán tűr, állása védelmében.

A legkönnyebben azokon a munkahelyeken tehetnek valamit a megfelelő munkakörülményekért, ahol van helyi szakszervezet, ha viszont nincs kihez fordulni, az esetek túlnyomó többségében a szőnyeg alá söpörve maradnak a jogsértések. A MSZSZ elnök úgy látja: a legnagyobb baj az, hogy a kormány felszámolta a Nemzeti Munkaügyi Hivatalt, feladatköreit szétdarabolták, újraosztották, mostanra pedig odáig jutottunk, hogy a munkavédelmi és munkaügyi kérdésekkel a kormányhivatalok főosztályvezető helyettesei foglalkoznak.

Bár egyértelműen nő a munkahelyi balesetek, sajnos a halállal végződő balesetek száma is - mégsem emelik az ellenőrzések és az ellenőrzésekkel foglalkozó apparátus számát. Olyan, mintha a kormány szemet hunyna a törvénysértések felett - mondta Kordás László. A szakember szerint nem a törvénnyel van gond, milliós bírságot kaphat az a munkaadó, aki veszélyezteti alkalmazottai egészségét. A gond az ellenőrzések számával és a büntetések érvényesítésével van.