A DRB bankcsoport fizetőképességi helyzete miatt az MNB mától - a korábbi egymillió forintról - 60 ezer forintra csökkentette a kifizethető betétek és más források összegét. A jegybank döntése során figyelembe vette, hogy az érintett betétesek legszélesebb köre - ha korlátozott összegben is - de hozzájuthasson betétjéhez - közölte az MNB. Az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer euró, azaz mintegy 30 millió forint összegig kártalanítja a betéteseket, ha a bankcsoport fizetőképessége nem áll helyre néhány napon belül.

A nehéz helyzetbe került betétesekről - cégek, önkormányzatok, alapítványok - itt olvashat részletesen.

Az intézkedés a BRB Buda Regionális Bankra, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bankra, DDB Dél-Dunántúli Takarék Bankra és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bankra vonatkozik, ezek tehát az ideiglenes intézkedés időtartalma alatt legfeljebb 60 ezer forint betétet és más visszafizetendő forrást fizethetnek ki ügyfelenként. Erre azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult.

A 60 ezer forintos limit a jegybank által korábban elrendelt kifizetési korlátozás teljes 90 napos időszakára vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyfél már korábban felvett 60 ezer forintot vagy annál nagyobb összeget bankjától, akkor mai naptól már nem juthat hozzá további összegekhez.

A jegybank egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal azért, hogy a betéteseket ne érje hátrány az adófizetési kötelezettségek teljesítése, illetve a járadékkifizetések kapcsán.