Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vegyes a munkaadók várakozása a harmadik negyedévre: a Manpower által megkérdezettek 11 százaléka munkaerő-felvételre számít, ugyanennyien pedig elbocsátást terveznek, a cégek kétharmada semmiféle változtatásra nem készül. A szezonális hatásoktól megtisztított munkaerő-piaci mutató értéke nulla százalék, vagyis ugyanannyi munkaadó tervez elbocsátást, mint felvételt, ez az érték negyedéves összehasonlításban két százalékpontos gyengülést, az előző év azonos időszakához képest viszont ugyanilyen arányú növekedést jelent.

A vállalkozásoknak még mindig nehézségeket okoz a termékek és szolgáltatások értékesítése, ezért addig halogatják a munkaerő-felvételt, ameddig csak lehet, akkor is, ha a meglévő munkaerő elégtelen a kereslet kiszolgálására − idézte a közlemény Kiss Juditot, a Manpower-csoport magyarországi ügyvezető igazgatóját.

Figyelmeztető jel, hogy a bizonytalan válaszadók aránya rekordmagasságra, 11 százalékra nőtt, ami csaknem háromszorosa annak, amit átlagosan mérnek a kutatás kezdete óta eltelt 17 negyedévben.

Kilenc szektorból ötben a munkaadók az alkalmazottak számának csökkenésére számítanak, legnagyobb arányban a mezőgazdaság, vadászat, erdőgazdálkodás és halászat területén terveznek elbocsátásokat a munkaadók. A legoptimistább ugyanakkor a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területe, a mutató itt 13 százalékon, a gyártás területén 3, a köz- és szociális szférában pedig 1 százalékon áll.