Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Liga TV Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. mobil közvetítési szolgáltatási üzletága az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. (AH) részévé váljon - közölte a versenyhatóság az MTI-vel.

A Céginfo.hu adatai szerint a Liga Tv Kft. többségi tulajdonosa a Finella Investment Kft., amelynek jogelődje a - Szaknévsor hirdetésekről is közismert üzletember - Bognár Györgyhöz köthető cégek, a HTD Szaknévsor Kiadó Kft. és a Magyar Sárga Lapok Ingatlanforgalmazó Kft. volt. A Finella Investmentnek van közös vállalkozása (V2 Investments Kft.) Andy Vajna filmipari kormánybiztos és milliárdos üzletember luxemburgi AV Investments S.á.r.l. cégével.

A HVG korábbi információi szerint a Liga TV stábja dolgozik a magyar labdarúgó NB I. és olykor a válogatott mérkőzésein, ő közvetítette a felcsúti Puskás-Suzuki Kupát, Ákos több koncertjét és a felújított pesti Vigadó átadása alkalmából szervezett ünnepséget.

A GVH szerint az üzletág elsősorban mobil eszközökkel sport és kulturális eseményeket közvetít magyarországi és külföldi televíziós társaságoknak, és bérbe is adja közvetítő eszközeit. Az AH kizárólagos tulajdonosa a magyar állam, amelynek tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül közvetetten a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM) irányító miniszter gyakorolja.

A GVH kifejtette: a vállalkozások, amelyek esetében az NFM a tulajdonosi jogokat az MNV-n keresztül gyakorolja, egy gazdasági egységbe, és így egy érintett vállalkozáscsoportba tartoznak azokkal, amelyek tulajdonosi jogait közvetlenül gyakorolja az NFM.

A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította: az üzletágnak nincs azonos tevékenysége az NFM gazdasági egységébe tartozó vállalkozásokkal, köztük az AH-val és vertikális kapcsolat sincs az NFM-gazdasági egységbe tartozó vállalkozások és az üzletág tevékenységei között, így káros horizontális és vertikális hatással sem kell számolni.

A GVH úgy véli, hogy az összefonódás ugyan megteremti az AH számára az árukapcsolás elvi lehetőségét, mivel a műsorszolgáltatók egyaránt igénybe veszik az AH ingyenes digitális földfelszíni műsorszórási szolgáltatását és az üzletág szolgáltatásait, azonban az AH egyedüli szolgáltatója az ingyenes digitális földfelszíni televíziós műsorszórásnak, amelyet hosszú távra kötött szerződések alapján hatóságilag szabályozott díjakkal nyújt, így nincs gyakorlati lehetősége az árukapcsolásra, így az ügylet káros portfólió hatásával sem kell számolni.