A kormány az élelmiszeripart stratégiai ágazatnak tekinti - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Tiszapüspökiben épülő gabona-feldolgozógyár alapkövének elhelyezésekor. A Szolnok melletti településen a 45 milliárd forintos beruházással készülő üzem a rendszerváltoztatás óta a legnagyobb élelmiszeripari beruházás Magyarországon - írja közleményében az NGM.

A most induló nagyberuházás pozitív hatással lesz hazánk versenyképességére, a feldolgozóipar erősítésére és az élelmiszeriparban foglalkoztatottak számának növelésére. A zöldmezős beruházást teljes egészében magyar tulajdonban álló vállalat valósít meg, 550 új munkahelyet teremtve a térségben - mondta Varga.

Szijjártó Péter külgazdasági miniszter 2015 júliusában sajtótájékoztatón már bejelentette a gigaberuházást. Az akkor kiadott kormányzati közlemény szinte szóról szóra megegyezik a ma kiadottal: "Gabona-feldolgozó gyárat épít zöldmezős beruházással a Szolnok melletti Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft., a 145 millió euró (nagyjából 45 milliárd forintos) beruházással megépülő üzem a rendszerváltoztatás óta a legnagyobb élelmiszeripari beruházás Magyarországon."

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette a Tisza TK Projekt Kft. üzemének megépítését, amelynek 45 milliárdos költségéhez 9,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással járul hozzá az állam - tudatta a tárcavezető megemlítve, hogy a gyár megépítéséhez több bank is hosszú lejáratú hitelt biztosít ( köztük az állami Eximbank.)

A Céginfo.hu adataiból kiderül, a Tisza-Tk Projekt kft. Kárpáti László agrárvállalkozó érdekeltségébe tartozik.

Az új üzem az elérhető legmodernebb technológiával épül, környezetbarát módon - biomasszát felhasználva - működik majd, és magas hozzáadott értékű termékek széles palettáját állítja elő. A magyar gazdaság fejlődése szempontjából lényeges az is, hogy magyar tulajdonú élelmiszer-feldolgozó üzem lép be a piacra. A 2017-re elkészülő gyár stabil, hosszú távú keresletet és így az eddigieknél nagyobb értékesítési lehetőséget jelent majd a hazai termelők számára is - mondta Varga.

Az utóbbi években számos kormányzati intézkedés segítette az ágazat fejlődését - emelte ki Varga Mihály. Ezek közé sorolta a hazai élelmiszer-termelés GMO-mentességének megőrzését, a gazdaság további fehérítése érdekében tett lépéseket, az adó- és a támogatási rendszer átalakítását, valamint a fejlesztési forrásokhoz való hozzáférés könnyítését.

Az üzem évente 530 ezer tonna magyar kukoricát dolgoz majd fel élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és keményítőtermékeket, magas minőségű alkoholt, valamint takarmányokat állítva elő.