A bírság magasnak számít a döntőbizottság mai gyakorlatában. Az állami Nemzeti Mobilfizetési Zrt. adja az infrastruktúráját a parkolási díj, az útdíj, a vonatjegy és az egyéb mobiltelefonon fizethető szolgáltatásoknak. A cégbíróság 2012. november 19-én jegyezte be, de október 15-től már előtársaságként működhetett.

Idén március 20-án négy banktól - MFB, Takarékbank, K&H és OTP - kért ajánlatot a 800 millió forintos fejlesztési hitelre. Az ajánlattételi határidőt április 4-re tűzte ki, amelyet később április 19-re módosított. A hitelfolyósítás kezdő napja pedig július 1. volt. Az ilyen, nyilvános hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzés indításáról értesíteni kellett volna a döntőbizottság elnökét, aki elbírálja annak jogszerűségét. Az elnök ebben az esetben jogorvoslatot kezdeményezett az általa irányított KD-nél.

Hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást ugyanis csak rendkívüli sürgősség esetén lehet alkalmazni, minden más esetben az ettől nyíltabb eljárásokból kell választani, azok pedig hosszadalmasabbak. A döntőbizottságnak azt kellett elbírálnia, hogy a rendkívüli sürgősség helytálló-e ebben az esetben.

A társaság azzal érvelt, hogy a felügyelő bizottsága csak március 20-án hatalmazta fel a vezérigazgatót hitelfelvételre, miközben a határidő szorította a céget. Előtte állt egy négy és fél hónapos informatikai fejlesztés, amelyet májusban el kell indítani ahhoz, hogy szeptember végén működjön a rendszer.

A döntőbizottság szerint nem váratlanul állt elő a beszerzési igény, a feladatait már az alapításától ismerte a társaság, így már a múlt év október 15-től készülhetett a beszerzésre, de legkésőbb a cégbejegyzés napján - november 19-én - tudomása volt a szükséges beszerzésekről. Miután a tavaly december 10-én elfogadott idei üzleti tervében szerepelt az, hogy a fejlesztés csak hitelből valósítható meg, lett volna elég ideje egy nyíltabb közbeszerzés lefolytatására.