Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap információi szerint az Igazságügyi Minisztérium még július végén levelet küldött Brüsszelbe. A dokumentumban a szaktárca választ adott az EB valamennyi korábbi felvetésére. Jelenleg tehát az uniónál pattog a labda, az európai szakemberek most a magyar tájékoztatást vizsgálják.

A bizottság idén tavasszal indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a köznyelvben plázastopként emlegetett korlátozó szabályok miatt. Az előírások megtiltják a háromszáz négyzetméternél nagyobb bevásárlóközpontok felépítését, s azt is, hogy a már kialakított kereskedelmi helyeket e méretnél nagyobb területűre bővítsék. A szabály alól ugyanakkor felmentés kapható, a jelentősebb plázaépítkezéseket a nemzetgazdasági miniszter engedélyezheti.

A szabály életbelépése óta 229 kérelem futott be, s a tárcavezető eddig 129 alkalommal adott felmentést.

 

A bizottság szerint a korlátozás aránytalan, s felvetették azt is: kifogásolható, hogy a felmentésről a kormány s nem egy független hatóság dönt.

A szaktárca szerint megnyugtató, hogy a brüsszeli kritika nem a plázastop szükségességét, azaz a szabályrendszer létjogosultságát vitatja, az unió pusztán aránybeli kérdésekben foglalt állást. Magyarország ezzel együtt kész arra, hogy ha kell, felülvizsgálja a plázastop egyes elemeit, feltételeit, megszüntesse az esetleges aránytalanságot és elkerülje az uniós jog sérelmének látszatát is - közölték a lappal az NGM-nél. Ezzel együtt a magyar kormány továbbra is ragaszkodik a plázastop intézményéhez.