A magyar delegáció vezetője, Parragh László, az MKIK elnöke telefonon az MTI-nek elmondta: a látogatás célja a magyar-szaúdi gazdasági kapcsolatok erősítése és bővítése, a szaúdi befektetések magyarországi ösztönzése.

A delegációban jelen vannak az élelmiszeripari és építőipari ágazat mellett a gépipari, járműipari, telekommunikációs és IT-vállalkozások képviselői, építészek, ingatlanfejlesztők, ötvösművészek és egészségipari szakemberek. Az üzletembereket elkísérték a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Eximbank és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal képviselői is.

Parragh László beszámolt arról, hogy több meghatározó szaúdi üzleti csoporttal is folytatott szűk körű megbeszélést. Találkozott a Kingdom Holding elnökével - aki több világcég, köztük a Citigroup befolyásoló részvényese -, továbbá az arab térség legnagyobb építőipari cégének képviselőivel, valamint a két legnagyobb szaúdi élelmiszer-kereskedelmi lánc vezetésével. Ezenkívül megbeszélést folytatott a Szaúdi Fejlesztési Alap vezetőivel és a szaúdi kereskedelmi minisztérium államtitkárával. Közölte, a magyar delegáció látogatását jövő tavasszal szaúdi üzleti delegáció viszonozza, akkor várhatóan aláírják a Szaúdi-Magyar Üzleti Tanács megalapításáról szóló megállapodást.

A két ország közvetlen külkereskedelmi forgalma 2011-ben 244,8 millió dollárt tett ki, ebből 237,9 millió dollár volt a magyar export, és 6,9 millió dollár a magyar import. Az idén, az első félévben a két ország áruforgalma 40,1 százalékkal bővült.