A Napi Gazdaság cikke

Új kihívásokkal kell szembenézniük a hatóságoknak. Egy nagykanizsai női ruhákat árusító üzlet nemrég azért keltette fel a hatóságok érdeklődését, mert a betérők zöme férfi volt és nem a legújabb divat érdekelte őket, hanem a hátsó részben kialakított poharazó. Az egyik Balaton-felvidéki, autójavítónak álcázott bögrecsárda tulajdonosa pedig úgy bukott meg, hogy a műhelyben még késő este is hangosan szólt a lakodalmas.

Még a legidősebbek sem emlékeznek olyanra, hogy a településeken, a váro­sokban italmérések, söntések, kocsmák százai menjenek tönkre. A "parajelenség" mögött az áll, hogy sorra nyílnak a házi főzdék, bögrecsárdák. Idén eddig az Ormánságban és Dél-Somogyban több mint harminc italmérésre specializálódott egységet zártak be. Hasonló a helyzet a Dél-Alföldön, Észak-Magyarországon, sőt már a Balatonnál is van erre példa. Egy fonyódi üzlettulajdonos azt mondta, soha nem gondolta volna, hogy a belvárosban lévő, több mint 25 éve poharazóként működő "boltját" tavasszal sem tudja bérbe adni. Ebben jelentős része van annak, hogy a szeszes italok ára az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedett, de annak is, hogy immár legálisan lehet pálinkát, sőt tavaly óta sört is főzni otthon.

A kocsmacsődök számát szaporítja, hogy már dohánytermékek árusításával sem foglalkozhatnak. A szeszre persze továbbra is van igény, ám a törzskuncsaftok zöme ismét olyan bögrecsárdákba jár, ahol házi készítésű sört, bort és pálinkát mérnek. A kaposvári Hangulat vendéglő üzletvezetője, Péterfi László elmondta, az elmúlt egy év során csaknem a felére csökkent forgalmuk. A rendszeresen betérők egymásnak adják a címeket, hol lehet jóval olcsóbban poharazni. Arra is van példa, hogy a korábbi kocsmatulajdonos az alkalmazottakkal együtt költöztette haza vállalkozását, s immár szinte minden feketén működik. Lakásokban, garázsokban, pincékben, műhelyekben nyíltak bögrecsárdák, de arra is van példa, hogy a kulcsmásolónak, használtcikk-kereskedésnek álcázott üzlet hátsó részét rendezték be söntésnek.

A kisebb településeken jobbára a pincesorokon lendült fel az üzlet, miután a szőlőprés mellé pálinka- és sörfőző berendezés is került. Az egyik őrségi falu polgármestere szerint a településen tavaly mind a két kocsma bezárt, de immár öt bögrecsárda működik.