Fontos változások zajlanak a mobilpiacon. A kétéves hűségnyilatkozatokat maximum egy évre rövidítené egy új - még el nem fogadott - törvényjavaslat.

Ettől függetlenül pedig több mobilszolgáltató kampányba kezdett az új előfizetőkért. A Magyar Telekom például előjött a különböző felhasználóknak - sokat beszélő vagy sokat netező - ügyfeleknek szánt, "összelegózható" csomagjaival, a Vodafone pedig óriási adatforgalmat ígér az új előfizetőinek.

Ezek apropóján a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza összevetette a mobilszolgáltatók legdrágább csomagjait. Érdekes eredmények születtek.

Több és kevesebb

A versenyen a korlátlan beszélgetést, sms-ezést és 10 gigabájt netezést biztosító csomagok kaptak szerepet.

Első körben azok, amelyeknél nem volt készülékvásárlási részlet, tehát kizárólag a szolgáltatás díját néztük. A szolgáltatók közül a Vodafone és a Telenor lényegében azonos áron adja ezt a csomagot, havi mintegy 15 ezer forintért. A Telekom ugyanezért  valamivel többet, 15 500 forintot kér, ebben benne van a 4000 forintos kedvezmény, azaz ennyivel csökken a csomag havi 19 500 forintos díja. (Eredeti cikkünkben helytelenül számoltuk a 4000 forintos kedvezményt. A kedvezményes díj a Telekomnál tehát havi 15 500 forint.)

AFP

A UPC-nek nincsen olyan csomagja, amely korlátlan beszélgetést és sms-ezést biztosítana minden hálózatba. A legdrágább csomagjával hálózaton belül ingyenesen lehet telefonálni és sms-ezni, hálózaton kívülre pedig 500 percet lehet telefonálni és további 500 sms-t lehet küldeni. Cserébe az nincs adatforgalmi korlát. Ez a csomag kedvezmények nélkül havi 13 990 forintba kerül.

A majdnem korlátlan csomagok versenye
Korlátlan telefonálás és sms-ezés + 10 GB adatforgalom (forint/hó)
Telenor14 490
Vodafone14 494
Telekom15 500
UPC (hálózaton kívül 500-500 perc és sms)
13 990*
Forrás: mobilszolgáltatók honlapja, Buksza-gyűjtés

Még több, még kevesebb

Megnéztük, hogyan néz ki a végeredmény, ha a csúcstelefonok egyikét (iPhone 7 32 GB, Samsung S8) is megvesszük a csomagokhoz. Így havonta a csomagért és a telefonért összesen 24 790 vagy 25 590 forintot kell a Telekomnál hagyni két éven keresztül. A Telenornál 19 490 forint lesz a havi díj a szóban forgó telefonok egyikével. Az 5000 forintos havi telefonrészletet az iPhone esetében 22 hónapig, a Samsungét 17 hónapig kell fizetni a Telenornak, igaz előbbi telefonnál nincs kezdőrészlet, utóbbinál van, ennek összege 6 ezer forint. Emellett még van egy 990 forintos adminisztrációs díj, ez azonban a Telenor jóváírja a "futamidő" alatt.

Mennyit kell fizetni összesen?
Majdnem korlátlan csomag* + iPhone7
Telenor458 ezer forint
Vodafone618 ezer forint
Telekom614 ezer forint
Forrás: szolgáltatók ajánlata, Buksza-gyűjtés *korlátlan telefonálás, sms + 10GB

A Vodafone a szóban forgó telefonokat sokkal drágábban adja a többiekhez képest. Ugyanis a fenti csomag díján felül az iPhone-ért első körben ki kell fizetni 30 ezer forintot, majd havonta további 10 ezer forintot csak a készülékre. Így havonta összesen két éven keresztül közel 25 ezer forintot kell neki fizetni. A Samsung esetében nincs kezdőrészlet, de a készülék díja havi 13 ezer forint lesz, így összesen 27 494 forintot kell a Vodafone-nak fizetni, szintén két éven keresztül.

Mennyit kell fizetni összesen?
Majdnem korlátlan csomag + Samsung S8
Telenor448 ezer forint
Vodafone660 ezer forint
Telekom595 ezer forint
Forrás: szolgáltatók ajánlata, Buksza-gyűjtés *korlátlan telefonálás, sms + 10GB

Ha a két év alatt fizetendő összköltséget nézzük akkor egészen jelentős, több 100 ezer forintos eltérések adódnak. A telefontól függően a Telenornál 448 vagy 458 ezer fornitot kell hagyni, a Telekom 595 vagy 618 ezer forintiot kér összese, a Vodafone-nál pedig 618 vagy 660 ezer forintra rúghat a teljes kiadás. A különbség tehát két év alatt a telefonos konstrukcióknál 160-212 ezer forint lehet összesen, pedig ugyanazokról a telefonokról, azonos feltételekkel kínált csomagokról van szó. Igaz, a szolgáltatás minőségében lehetnek különbségek.

Akár a összeállításunkban szereplő korlátlan csomagokról és csúcstelefonokról, akár olcsóbb csomagokról és készülékekről van szó, mielőbb szolgáltatót váltunk vagy választunk mindenképp érdemes mindegyiknél megnézni az ajánlatokat akár a neten keresztül, akár telefonon, mert számtalan konstrukció van. Érdemes a hűségnyilatkozat időtartamára vetítve a teljes összeget kalkulálni és utána kiválasztani a legolcsóbbat.

A kétéves hűség sorsa

A jövőben elképzelhető, hogy nem lesz lehetőségük a szolgáltatóknak arra, hogy két évre magukhoz láncolják az ügyfeleket. Két fideszes képviselő - Balla György és Kucsák Ákos - parlamenthez benyújtott törvénymódosító javaslata (pdf) maximum 12 hónapra redukálná a hűségidőszakot.

A javaslatot még nem fogadták el, mindenesetre a szolgáltatók nincsenek oda az ötletért és egyeztetést szorgalmaznak. A három legnagyobb mobilszolgáltató - Vodafone, Telenor, Telekom - reakciója leegyszerűsítve úgy foglalható össze: ha életbe lép a maximum egyéves hűségszabály, akkor drágábbak lesznek a csomagok.

Megjegyzés: A telefoncsomagok összevetését a mobilszolgáltatók honlapján május 12-én elérhető új ügyfeleknek szánt ajánlatok alapján készítettük. Fontos, hogy a különböző díjakból a szolgáltatók adhatnak további kedvezményeket és más telefonálási, sms-ezési és netezési feltételek esetében pedig más lehet a mobilszolgáltatók díjai közötti sorrend. A telefonvásárlással kombinált csomagoknál a UPC nem szerepel, mert ennél a szolgáltatónál nem volt elérhető az iPhone7-es és a Samsung S8-as, amikor az összeállítást készítettük.