Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

- Milyen tárgyalások folynak most az ügyben és kivel?

- A Fővárosi Közgyűlés júniusi ülésén döntést hozott arról, hogy a beruházó társasággal, a Rác Nosztalgia Kft.-vel és annak tulajdonosával, a Rác Beruházó Kft.-vel szemben fennálló követelést felszámolási eljárás kezdeményezése útján érvényesítse.

- Korábban szóba került a fürdő megnyitása - akár ideiglenes jelleggel. Mikorra várható ez?

- A főváros határozott szándéka volt és ma is az, hogy a fürdő minél hamarabb nyílhasson meg, és erre lehetőséget biztosít a felszámolási eljárás is, amelynek elrendelése után lehet üzemeltetési témakörben tárgyalásokat kezdeményezni.

- A Rác-cégek felszámolását ki és mikor végzi? Mit tudnak erről?

- A felszámolási eljárások megindítása érdekében a szükséges lépések megtörténtek, annak elrendelése a felszámolási törvényben rögzítettek alapján kerülhet sor.

- A Széchenyi Bank Zrt. "f.a." felszámolása során a főváros meg akarja-e venni a bank tulajdonrészét a beruházó cégben? Ezzel tudomásunk szerint egycsapásra döntési helyzetbe kerülnének.

- Budapest jelenleg is döntési helyzetben van és ha megnézi a nyilvános cégnyilvántartást, akkor láthatja, hogy biztosítékul projekt társaságán keresztül zálogjoga van a beruházó társaságok üzletrészein.

- Nem érzik botrányosnak, hogy öt év sem volt elegendő a helyzet megoldására?

- Azt tartjuk botrányosnak, hogy az előző szocialista-liberális vezetésű főváros a projekt kapcsán milyen szerződéseket kötött.

A főváros új vezetése mindvégig a tarthatatlan helyzet megoldásán, több konstrukció kidolgozásában aktívan közreműködött, és ezt a célt szolgálták a megkötött csődegyezségi megállapodások. Az utóbbiak egyértelműen rögzítik, hogy a fürdő- és a szállodakomplexum megnyitása, annak költségeinek viselése a beruházó társaságokat terhelik. A beruházókkal folyamatos volt az elmúlt időszakban a kapcsolattartás a nyitás érdekében, de sajnálatos módon a beruházók a vállalt kötelezettségeiket nem tudták teljesíteni, a megnyitáshoz szükséges forrásokat előteremteni, ezért kellett a fővárosnak a felszámolási eljárásokat kezdeményezni, hogy a holtpontról kimozdítsa a projektet, és a fürdő mielőbbi megnyitására lehetőség nyíljon.

Hosszú történet és nem látszik a vége

A Rác fürdő felújítására és a mellette levő telken levő hotel építésére az MFB Zrt. 7,2 milliárd forintos hitelt adott. Az épületek pusztulása és a a határidők tologatása 2011 óta tart - minden eredmény nélkül. Az MFB-vel és a Rác Beruházó Kft.-vel folyó tárgyalásokat a főváros részéről két főpolgármester-helyettes, György István, majd Bagdy Gábor folytatta.

Még 2013 őszén úgy tűnt: a felek megállapodnak és a létesítményt záros határidőn belül meglehet nyitni. A megállapodás lényege - akkor - az volt, hogy a fürdő a fővárosé, a hotel a beruházóké lesz. de ez a terv is kudarcba fulladt. A főváros ugyan 30 százalékos áron - 6,2 milliárd helyett 2,2 milliárd forintért - kivásárolta az MFB követelését, de ez nem volt elég. A nyitáshoz ugyanis újabb egymilliárd forint kellett volna. Ennek egy részét az azóta csődbe ment Széchenyi Bank finanszírozta - cserébe tulajdonrészhez is jutott a Rác Beruházó Kft.-ben.

A beruházó cégek felszámolása már tavaly nyár óta a "levegőben volt", de az önkormányzati választások előtt nem lépett a Tarlós István vezette fővárosi vezetés. Még idén februárban is tagadták ennek lehetőségét, ám mégis elindították az eljárást. A beruházó Rác-csoport kártérítési pereket indíthat a főváros ellen, két jogcímen: egyrészt a főváros tulajdonában levő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. a korábban megkötött szerződést megszegve nem apportálta a Rác-telkeket, másrészt a BGYH-val nem kötötték meg a fürdő működéséhez szükséges vízhasználati szerződést. Mindkét esetben a főváros, illetve a tulajdonában levő zrt. tekinthető hibásnak, vagyis szerződésszegőnek. A per kimenetele ugyan kétséges, de a Rác-csoport akár 1,5 milliárdos kártérítéshez is juthat.