Augusztus elsején indul a Biogas-Miskolc Kft. beruházásában 2,2 milliárd forintból épülő biogáz-üzem építése - jelentette be Méhn Imre ügyvezető a keddi projektindító sajtótájékoztatón. Az erőmű kivitelezése 46,2 százalékban európai, illetve hazai támogatásból valósul meg, tervezett kapavitása évi 12,5 millió kilowattóra.

Az üzem próbaüzeme a tervek szerint 2012 szeptembere és 2013 májusa között indul el. A Biogas-Miskolc projektcéget a WIS Zrt., Bioenergy-Miskolc Kft., és a MIVIZ Miskolc Vízmű Kft. hozták létre, a projekt már rendelkezik a megvalósításhoz szükséges engedélyekkel, az európai uniós támogatási szerződést a projektgazda megkötötte a társaság szerint.

A miskolci szennyvíztelepre épülő biogázüzem fejlesztése révén a szennyvíztelep energetikai szempontból csaknem teljesen önellátóvá válik, külső energiabevitelre a biogáztermelés felfutása után jellemzően csak üzemzavar vagy kiemelkedően magas tartós kapacitáskihasználás mellett lehet szükség.

Az üzem a meglévő szennyvízkezelő "üzemhez" csatlakozóan, annak területi bővítése nélkül, de a működő létesítménytől anyag és energiaforgalmilag leválasztva valósul meg. A megvalósuló fejlesztés révén Miskolc szennyvízkezelése modern eljárásnak számító szennyvíziszap-kezelési technológiai alkalmazáshoz jut, a telepen keletkező évi 25 ezer tonna híg szennyvíziszap és a kisebb tisztítótelepekről beszállított hasonló nagyságrendű éves iszapmennyiség, továbbá veszélyes hulladéknak nem számító ételmaradékok, élelmiszer-ipari hulladékok kezelése történik meg biogáz, azaz megújuló energia termeléssel.

Miskolcon és agglomerációjában a csatornázottság folyamatos bővülése, a termelőszféra növekedése, illetve a közületek fogyasztásának távlati szennyvízmennyiség- és szennyvízterhelés- növekménye miatt az iszapkezelés fejlesztésénél napi 45 ezer köbméter távlati szennyvízmennyiséggel és egyéb, a környező településekről származó iszapok növekvő beszállításával lehet számolni.

A víztelenített iszapot korábban területen helyezték el, az új előírások szerint ez a kezelés nélküli elhelyezés azonban a továbbiakban nem megengedett. A szennyvíziszap részbeni kezelésére épült iszapszárító a keletkező szennyvíziszap teljes mennyiségéhez nem rendelkezik elegendő kapacitással, a város már korábban is tervezte a szennyvíztisztító korszerűsítését, de a hatalmas beruházási költségek miatt többször is eltolódott a megvalósítás.

A most induló projekt a tisztítás során folyamatosan keletkező iszap ártalmatlanítását és a végleges elhelyezést teszi majd lehetővé, a szennyvíz tisztítási hatásfokának növelése egy párhuzamosan futó másik, közvetlenül a támogatási döntés előtti szakaszban lévő önkormányzati projektben valósul majd meg a társaság szerint.