A csoport stabil eredményeihez az Erste Bank Hungary is hozzájárult. A magyar pénzintézet működési eredménye - a nemzetközi könyviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján - közel az ötödével növekedett az első kilenc hónapban az előző évihez képest - közölte a pénzintézet.

Magyarországon a lakossági üzletág kiemelkedő növekedését részben a sikeres Citibank akvizíció magyarázza: a bevételek 13 százalékkal nőttek a területen január és szeptember között a megelőző esztendő hasonló időszakával összevetve. Különösen kiugró volt azonban a hitelkihelyezések növekedése is: az új jelzáloghitelek folyósítása 23 százalékkal magasabb az első háromnegyedévben a tavalyinál, míg a fogyasztási típusú kölcsönök esetében a növekedés 45 százalékos. Az Erste Bank tapasztalata szerint az év során az értékesítés fokozatosan tolódik a fogyasztóbarát kölcsönök felé, miközben a pénzintézetnél hitelezési aktivitás növekedésénél nagyobb ütemben, a felére zuhant a nem teljesítő állomány aránya.

Az Erste Bank Hungary Zrt. betétállománya majdnem a harmadával növekedett, de a Citibank ügyfeleinek átvétele a tervezettnél nagyobb mértékben járult hozzá a befektetési állomány növekedéséhez az Erste World szegmensben is. A még külön jogi egységként működő Erste Befektetési Zrt.-nél 20 százalék feletti bevételnövekedést, és a nyereség több mint 60 százalékos bővülését könyvelték el.

A vállalati üzletág a tavalyi év hasonló időszakához képest 6 százalékos növekedést ért el, és ez szintén nagy mértékben segítette a bankcsoport eredményeinek elérését. Ehhez többek között a vállalati teljesítő hitelállomány 14 százalékos növekedése, a vállalati megtakarítások 13 százalékos bővülése járult hozzá. A nem teljesítő hitelállomány 8 százalékról 1 százalékra csökkent, miközben a szigorú költséggazdálkodás mellett az ügyfél jövedelmezőség javítása is növelte az eredményességet. A hitelállomány növekedésében főleg a kis- és középvállalati üzletágban elért 23 százalékos növekedés játszott döntő szerepet, a KKV ügyfelek száma 5 százalékkal emelkedett.

Címlapkép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel