A súlyos tőkehiány és likviditási problémák miatt félő volt, hogy az intézmény nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, ezért a pénzügyi összeomlás elkerülése és a betétesek védelme érdekében az SZHISZ igazgatósága november 6-án azonnali hatállyal kizárta a hitelszövetkezetet az integrációs szervezetből és döntéséről a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bankot (MNB). Az MNB ezt követően visszavonta a hitelszövetkezet működési engedélyét.

Az évek óta veszteséges hitelszövetkezetet a felügyeleti szervek korábban több ízben is határozatban kötelezték tőkehelyzetének rendezésére, aminek az intézmény a mai napig nem tudott eleget tenni. Az integrációs törvény alapján a Takarékbank Zrt. által indított átfogó szakértői vizsgálat is súlyos tőkehiányt és működési szabálytalanságokat tárt fel, így mára nyilvánvalóvá vált: a tulajdonosok nem képesek a hitelszövetkezet tőkehelyzetének és jogszabályoknak megfelelő működésének helyreállítására.

A világ egyik vezető könyvvizsgáló és adótanácsadó társasága által végzett független szakértői vizsgálat megállapította: az intézmény saját tőkéje 2013. december 31-én negatívba fordult, hiánya megközelítette az egymilliárd forintot. A szabályozói tőkemegfelelésnél a vizsgálat több mint ötmilliárd forint tőkehiányt állapított meg. Az intézmény hitelezési mutatója rossz, ráadásul folyamatosan romlik: a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya 2014. június 30-án 43,56 százalék, azaz a törvényben meghatározott plafon közel négyszerese volt. A hitelszövetkezet nem képezte meg a szükséges értékvesztéseket és tartalékokat, az akuttá vált tőke- és likviditási problémák veszélyeztették fizetőképességét, ezért azonnali intézkedésre volt szükség.

Az intézmény működési engedélyének MNB általi visszavonását követően az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) akár 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a hitelszövetkezet biztosított követeléssel bíró betéteseit, akik egyben tulajdonosai is a társaságnak, minthogy a hitelszövetkezet - speciális hitelintézet lévén -kizárólag saját tagjai számára végezhet pénzügyi szolgáltatásokat.

A szövetkezeti hitelintézeti szektor az eset többi szereplőjére várhatóan nem lesz hatással: a Széchenyi István Hitelszövetkezet mérlegfőösszege nem éri el a teljes hitelintézeti szektor mérlegfőösszegének a 0,3 ezrelékét sem, tevékenysége elsősorban Zala megye egyes részeire terjed ki.