A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A feltételek egyeztetése mellett az OTP Bank Zrt. kész hitelt nyújtani a Sziget Kft. jelenlegi többségi − 51 százalékos − tulajdonosainak, hogy megkapják a kisebbségi csomag felvásárlásához kért kölcsönt − mondta lapunknak Gerendai Károly, a Sziget alapítója, a cég ügyvezető igazgatója.

A tárgyalásokon például az önrészről egyeztethetnek, ami nagyban függ az éppen most futó fesztivál pénzügyi sikerétől − jegyezte meg Gerendai. (A kedd éjszakai vihar megtépázta a díszítő elemeket, s ezzel jelentős károkat okozott a Szigeten, s Gerendai szerint ez az összeg elérheti a húszmillió forintot is, amit tetézhet a helyreállítás költsége.) Gerendaiéknak van idejük egyeztetni a bankkal, augusztus 31-ig kell fizetniük a kisebbségi pakettért az Est Media Nyrt.-nek.

A hiteligénylés előzménye, hogy az Est Media Nyrt. meg akart válni tulajdonrészétől, ám nem volt sikeres a befektetőkeresés, így az alapítók jelezték, hogy visszavásárolják a tőzsdei cég pakettjét, vagyis a szigeteseknek kell kezesként fizetniük az Est Media helyett, hogy az időközben elzálogosított 49 százalékot kiválthassák. A csomagért 675 millió forintot fizetnek, vagyis annyit, amennyivel az Est Media tartozik az Unicredit Banknak és a Wallis Zrt.-nek. Gerendaiéknak érdekük, hogy visszaszerezzék a cég fennmaradó hányadát, amihez azonban hitelre van szükségük. Az Est Mediának ugyanakkor kétéves visszavásárlási opciója marad a 49 százalékos hányadra. A tranzakciót követően a Sziget szavazati jogának 98 százaléka kerül egy kézbe − két százalék az Est Mediánál marad, két évig. Ez a tulajdonrész ugyanakkor nem érinti a vagyoni jogokat, hiszen csak szavazásra jogosít.