A közlemény szerint a Szemerey Tamás  (képünkön) tulajdonában álló BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. 20,19 százalékos, a Balog Ádám vezérigazgató tulajdonában álló Promid Invest Zrt. pedig 9,81 százalékos közvetett tulajdont szerzett az MKB Bankban - írja az MTI.

Ismertették azt is, hogy Rakesh Kumar Aggarwal értékesítette az MKB Bank Zrt.-ben 30 százalékos közvetlen tulajdonosi hányaddal rendelkező Blue Robin Investment tulajdonosában, a Graha Zrt.-ben meglévő részesedését. Rakesh Kumar Aggarwal az értékesítés tényétől függetlenül, az MKB Bank Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagsági pozícióját megtartja.

Az így értékesített Graha Zrt. üzletrészből a Szemerey Tamás (aki Matolcsy György MNB-elnök unokatestvére) tulajdonában álló BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. megvásárolta a Graha Zrt. 67,31 százalékát. Ezzel közvetett tulajdona az MKB Bank Zrt.-ben már 20,19 százalék. (Szemerey a Növekedési Hitel Bank (NHB) Zrt. tulajdonosa. A pénzintézet hét új bankfiókot nyitott tavaly, amivel hálózata országossá bővült. Az ügyfelek száma 12 ezerre emelkedett.)

Az értékesített Graha Zrt. üzletrészből a Balog Ádám vezérigazgató (aki korábban az MNB alelnökeként felügyelte az MKB tevékenységét) tulajdonában álló Promid Invest Zrt. megvásárolta a Graha Zrt. 32,69 százalékát, amellyel a közvetett tulajdona az MKB Bank Zrt.-ben 9,81 százalék - áll a közleményben.

Kép: MTI

Miért most?

A bejelentés időzítése valószínűleg nem véletlen. Egy hónapja jelentette be az MNB, hogy a Kúriához fordul azon egy bírósági döntéssel szemben, amelynek értelmében ki kellene adnia az MKB tulajdonosi szerkezetére vonatkozó adatokat. A pert a Magyar Narancs újságíróka és a Transparency International Magyarország indította.  A jegybank az ítélet végrehajtásának felfüggesztését szerette volna elérni.

Az MKB-ra vonatkozó szanálási eljárás alatt közérdekű adatigénylés érkezett az MNB-hez, amelyben kérték az MKB Bank alább felsorolt vevőinek tulajdonosi szerkezetére, felépítésére vonatkozó adatokat. Az elsőfokú ítélet az igényelt adatok kiadására kötelezte az MNB-t. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet a per fő tárgyára vonatkozóan helyben hagyta.

Tavaly reprivatizálták

Az MNB még 2016. március végén hirdetett nyertest az állami tulajdonú MKB Bank Zrt. 100 százalékos tulajdonrészének megvásárlására érkezett három ajánlat közül. Az ajánlatok közül a legmagasabb vételárat, 37 milliárd forintot kínáló konzorcium tagjait - Blue Robin Investments S.C.A., Metis Magántőkealap, Pannónia Nyugdíjpénztár - választotta ki győztesként a jegybank, részesedésük a zárási feltételek teljesülését követően 45-45-10 százalék lesz az MKB-ban. A dealt tavaly június végén zárták.

A Blue Robin Investments számára a tulajdonszerzés kiemelt jelentőséggel bír - nyilatkozta akkor Rakesh K. Aggarwal, a Blue Robin Investments S.C.A. képviselője.

Az MKB részvényeinek 100 százaléka értékesítésére vonatkozó kötelezettséget az Európai Bizottság 2015. december 16-i határozata írta elő. A tanácsadók bevonásával, a nemzetközi gyakorlattal összhangban többfordulós versenyértékesítés volt. Az értékesítés kezdeti, nem kötelező ajánlattételi szakaszában hét pályázat érkezett be. A megfelelő mértékű verseny biztosítása érdekében a nem kötelező érvényű ajánlatot benyújtó valamennyi lehetséges vevőjelölt folytathatta az értékesítési eljárásban való részvételt.

A luxemburgi bejegyzésű, ismeretlen tulajdonosi hátterű magántőkealap, a Blue Robin a 45 százalékából már tavaly három hét után túladott 15 százalékon. A Világgazdaság tavaly júliusi információi szerint az OTP Bank 5,55 milliárd forintos hiteléből vehette meg a tulajdonrészt az MKB Bank újonnan megalakult munkavállalói résztulajdonosi program (mrp )szervezete. A lap akkor úgy tudta, hogy a Blue Robin részvényenként ugyanannyit kért a 15 százalékos csomagért, mint amennyit ő fizetett az eladó MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt.-nek.

Az MKB értéke a nulla alatt volt

Az MKB piaci értéke a 2015 decemberében történt problémás kereskedelmi ingatlan portfólió leválasztását megelőzően nem érte el a nullát, amit az MNB által megbízott két független értékelő is megerősített - fogalmazott korábban az MNB.

A bank a portfólióleválasztás során 32,1 milliárd forint támogatásban részesült azáltal, hogy a leválasztásra került toxikus portfóliót az MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. a piaci ár felett, tényleges gazdasági értéken vásárolta meg az MKB-tól, az Európai Bizottság jóváhagyásával.