Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A válaszadók a kényelem és a gyorsaság mellett a bankkártyás fizetés fő előnyei között említették, hogy ennek köszönhetően nem kell készpénzt tartani maguknál: a kártya biztonságot ad, hiszen így nem kell attól tartaniuk, hogy nincs náluk elég pénz.

A bankkártyával rendelkező hazai lakosság 46 százaléka több folyószámlával is rendelkezik, és 50 százalékának több bankkártyája is van a CIB Bank országos, reprezentatív kutatása szerint.

Minden nyolcadik emberben van olyan kártyája, amelyet nem használ

A több kártya oka jellemzően az, hogy a megkérdezetteknek a betéti mellett hitelkártyája is van, de sokan vannak, akik több számlával is rendelkeznek, amelyekhez bankkártya is tartozik. A válaszadók ötöde azért rendelkezik több kártyával, mert mindegyiket más célra használja, 25 százalékuk pedig a kártyákhoz kapcsolódó kedvezményeket használja ki. Mindössze 12 százalék válaszolta azt, hogy van olyan kártyája, amelyet nem használ.

A megkérdezettek 76 százaléka úgy gondolja, hogy körültekintően járt el, amikor a számára legmegfelelőbb bankkártyát kiválasztotta, és mindössze a válaszadók negyede nincs tisztában a bankkártyák közötti különbségekkel. A hitelkártyát elsősorban vásárlásra használják, mindössze a válaszadók 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy készpénzt is vesz fel ezzel a plasztikkal.

Igyenes készpénzfelvétel: tudnak róla, de kevesebben élnek vele

A bankkártyát használók túlnyomó többsége tájékozott az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségéről: a megkérdezettek 86 százaléka már nyilatkozott is; több mint 80 százalékuk a január 20-i határidőt megelőzően. Mintegy 60 százalék úgy válaszolt, hogy a lehetőség igénybevételéhez szükséges nyilatkozatot internetbankon keresztül adta le, míg a bankfiókban nyilatkozók aránya alig haladta meg a 40 százalékot.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók csaknem 70 százaléka egyszer vagy kétszer vett fel készpénzt ATM-ből az elmúlt hónap során, ugyanakkor több mint 10 százalék egyszer sem használta a készpénzkiadó automatát.

Inkább készpénzzel fizetnek

A megkérdezettek 69 százaléka a kártyás fizetést preferálja a készpénzhasználattal szemben. Mindössze 24 százalék válaszolta azt, hogy inkább készpénzt használ, 7 százalék pedig egyaránt fizet ezzel is, azzal is.

A bankkártyás fizetés fő előnyei között a megkérdezettek kiemelték, hogy használatával nem kell készpénzt tartani maguknál, kényelmes, gyors és biztonságot ad, hiszen a plasztiknak köszönhetően nem kell attól tartaniuk, hogy nincs náluk elég pénz.

Bankkártyával elsősorban hipermarketben, szupermarketben, drogériában, gyógyszertárban, ruházati üzletben és benzinkúton fizetünk, de könyv vagy műszaki cikk vásárlásakor is a plasztikot veszik elő a legtöbben. A készpénzhasználat kisebb élelmiszerboltban, pékségben, kávézóban, étteremben, valamint színházban, múzeumban, moziban, illetve taxizáskor jellemző.

A felmérésben résztvevők átlagosan 14 alkalommal vásároltak bankkártyájukkal az elmúlt egy hónapban. Ennél többször, átlagosan 17 alkalommal használták fizetéskor plasztikjukat azok, akik bevallottan előnyben részesítik a kártyát a készpénzhez képest.