A Bruton Kft. 2013 októberében hatósági szerződést kötött a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával, mint támogatóval. A központ a nettó 116,7 millió forintos diófeldolgozó üzem gépberuházás 70 százalékára adott támogatást, melynek feltétele 35 fő teljes munkaidős munkavállaló 2014. január 31-ig történő alkalmazása volt, 2016. január 30-ig történő folyamatos tovább foglalkoztatással. A támogatási szerződés kiemelte, hogy a beruházásra kötelező közbeszerzést kiírni.

A támogatott cég erre fütyült és közbeszerzés nélkül kötötte meg a szerződést a gépek legyártására, üzembe helyezésére a TE-KER-ÖK Kft.-vel. Az ellenérték a támogatási szerződésben szereplő összeg volt.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ez év április első napján indított eljárást a KD előtt, a közbeszerzés mellőzése miatt. A közösségi közbeszerzési értékhatár - mind árubeszerzés, mind pedig szolgáltatás megrendelése esetén - egységesen 200 ezer euró, azaz 54 millió 560 ezer forint volt a kérdéses időszakban, így valóban kötelező lett volna a közbeszerzés lefolytatása. A KD ezért megállapította a jogsértést, bírságot szabott ki és pert indít a a szerződés érvénytelenségének kimondására.