Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az LK fizikai dolgozói jelenleg rendelkezésre állnak, az ő esetükben ennek díját fizeti meg a cég, a szellemi foglalkoztatottak akár a jövő héten kezdhetik a munkavégzést. Szabó Iván tájékoztatása szerint minden dolgozónak a Zsolnaynál kapott bérével megegyező összeget utalnak majd, ennek teljes költsége mintegy bruttó 40 millió forint egy hónapban. "Ezek nélkül az emberek nélkül nem lehet üzemeltetni a gyárat."

A Ledina Kerámia jövőjét firtató kérdésre annyit válaszolt: egy hónapon belül rendeződnek a - jelenleg a pécsi városháza címre bejegyzett - társaság telephellyel és törzstőkével kapcsolatos kérdései. Az ügyvéd megfogalmazása szerint "nem az LK, hanem a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. sorsa kérdéses". "Ezek után bárki kerül oda, csak a város cégén keresztül férhet hozzá a Zsolnayhoz - szögezte le.

Állami segítséggel döntik be a Zsolnayt

A pécsi közgyűlés május végén hozta létre 3 millió forintos törzstőkével az LK Kft.-t, hogy a Zsolnay - szerintük elkerülhetetlen - felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új társasághoz a porcelánmanufaktúra mintegy 130 korábbi alkalmazottja szerződött át június elején.

A Pécsma.hu pénteken arról írt, hogy csütörtökön ismét a pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. épületében gyűltek össze a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. volt dolgozói. Szabó Iván a hírportálnak elmondta, hogy a találkozó célja az volt, hogy a LK dolgozóinak segítséget és információkat nyújtsanak a korábbi munkáltatójukkal történő elszámolásról.

Az ügyvéd szerint a manufaktúránál június 6-án történt tömeges felmondásokat először a Zsolnay vitatta, majd néhány nap múlva a cég maga élt felmondással, az ilyenkor szokásos procedúrák intézéséhez biztosítanak segítséget a Ledina dolgozóinak.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. főtulajdonosa, Bachar Najari június közepén sajtótájékoztatót tartott, ahol elhangzott, hogy 40 fős törzsgárda ottmaradt a gyárban, tíz ember kivételével a betanított munkások mentek át a pécsi közgyűlés által létrehozott LK-hoz. Bachar Najari azt mondta, hogy a megrendeléseket teljesíteni tudják a megmaradt gárdával is. Tájékoztatása szerint a gyárnak két jelentős, együttesen 500 millió forint értékű szerződése van.

Kormánykedvenc vásárolhatja meg a Zsolnayt

Az Új Dunántúli Napló korábban azt írta, hogy ideiglenes vagyonfelügyelőt rendelt ki a Zalaegerszegi Törvényszék a porcelánmanufaktúrához. A bíróság a vagyonfelügyelő szervezetnek a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölte ki, miután a Zsolnayt a kormány korábban stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté minősítették. A Zsolnay felszámolását a közelmúltban - a lap információi szerint - egy, a West Hungária Bau Kft.-hez köthető cég kezdeményezte, amely megvásárolta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által május 18-án felmondott 413 millió forintos hitelt.